arleto.ro

Ce înţelegem prin versul “Precum în cer aşa şi pe Pământ!” ?

Miercuri, 07.Oct.2015 14:44 Religie si credinta Lasă un răspuns 1 vizualizari

Vechii hermetişti ai Egiptului îl ştiau înscris pe Tabla de Smarald, rezumând cheia întregii înţelepciuni:

„Ceea ce este Sus este la fel cu Ceea ce este Jos, iar Ceea ce este Jos este la fel cu Ceea ce este Sus, spre a îndeplini miracolele lui Unu.”

Ce intelegem prin versul "Precum in cer asa si pe Pamant" ? 2

E posibil ca Iisus şi înţelepţii Egiptului să fi fost şcoliţi în fizica cuantică

Conceptul acesta este foarte larg răspândit, sub o formă sau alta, şi fiecare civilizaţie l-a cunoscut, mai devreme sau mai târziu. Lucrurile de pe Pământ au o cauză nevăzută şi un model ideal, undeva unde nu putem ajunge cu uşurinţă. Acest loc a fost denumit de antici Cer, de filosofi Lumea Ideilor, de creştini Rai, şi aşa mai departe. Cerul sau dimensiunea superioară nouă este izvorul lucrurilor, matriţa după care sunt croite toate cele câte cunoaştem. Din aceste raţiuni, cei vechi au început să studieze astrologia, crezând că mişcarea planetelor determină mişcarea regatelor lumii, că răsăritul unei anumite stele determină o trăsătură anume în caracterul omului născut în momentul acela. Superstiţie sau ştiinţă?

Dacă ar fi putut spune cei vechi că noi suntem construiţi după un model anume, numit ADN, ar fi spus-o. Şi dacă ar fi putut spune că acest ADN este supus la nivel atomic câmpurilor magnetice, din nou, ar fi spus-o. Ne-ar fi spus şi că orice câmp magnetic minor este influenţat de unul major, fie că cel major este câmpul magnetic terestru sau cel al planetelor sistemului solar. Dar ei au spus-o în felul lor. Până şi în fizica elementară se cunoaşte faptul că atomul se comportă ca un sistem solar miniatural, şi există teorii care dezvoltă şi mai mult posibilităţile. În fiecare atom poate exista un univers întreg, la fel ca al nostru, iar universul nostru poate reprezenta doar un atom dintr-un univers mai mare. Important este să nu ne facem iluzii în ceea ce priveşte locul nostru în Creaţie. Suntem la fel de importanţi ca cei mai înalţi şi mai puternici arhangheli, dar la fel de mărunţi şi de nesemnificativi precum ultimele bacterii. Trebuie să nu exagerăm nici într-o parte, nici în alta. Omul ar trebui să cunoască aceste lucruri, mai presus de toate, că totul depinde de punctul din care priveşti.

Cât de complexă este structura omului?

Suntem la fel de complecşi, de minunaţi şi de importanţi ca Soarele şi ca stelele, însă nu trebuie să ne mândrim şi să ne simţim superiori. Suntem la fel de mici şi de inevoluaţi precum insectele pe care le ucidem, dar nu trebuie să ne descurajăm şi să ne depreciem rolul.

Ce intelegem prin versul "Precum in cer asa si pe Pamant"? 3Tot ceea ce există, ca posibilităţi, în mare, există şi în mic, iar noi ar trebui să ne punem în locul fiecăreia. Legea corespondenţei are atât de multe înţelesuri, că un volum întreg nu ar putea să le epuizeze. Însă există o semnificaţie anume, care se leagă de restul versetelor rugăciunii noastre. Există o corespondenţă ascunsă cu cele ce îl preced: „Vie Împărăţia Ta” corespunde cu „Aşa şi pe pământ”, iar „Facă-se Voia Ta” corespunde cu „Precum în Cer.” Cerul corespunde cu Voia Tatălui, iar Pământul corespunde cu Împărăţia Sa. Lucrarea divină este în permanenţă încorporată în mecanismul lumii, însă noi ne putem bucura de iubirea şi de fericirea divină mult mai mult dacă vom cerceta şi vom găsi aceste lucruri.

Noi suntem oglindiri mai mici ale Tatălui, copiii Lui, făcuţi după chipul Său. Voia noastră este Lumea noastră, ceea ce trăim este rezultatul alegerilor pe care le facem. Tatăl este originea noastră, chipul adevărat pe care îl oglindim, iar Voia Sa este puterea care a creat Universul. Există o corespondenţă minunată între cele două.

Mihai Vârtejaru


2 comentarii

  • Ramona says:

    Cerul se poate referi si la mintea noastră care ne ghidează deciziile in viata bune sau rele . Iar in functie de ceea ce gandim se si intampla pe pământ. :precum in cer ( minte)asa si in viata reala ( lucrurile gândite se transformă în fapte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *