azk.ro -cosmetice profesionale pentru saloane

Cât de nociv este şantajul sentimental într-o relație şi mai ales de ce îl...

Luni, 26.Oct.2015 13:52 Comunicare si relatii Lasă un răspuns 1 vizualizari

În articolul anterior, am încercat să aflăm care sunt nevoile care ar trebui să fie satisfăcute de către parteneri pentru ca o relaţie să aducă fericirea şi împlinirea sufletului. Când unul dintre parteneri nu primește ceea ce așteaptă de la o relație, de la partenerul său, acesta decide să încheie relația.  În acest moment, partenerul care urmează a fi părăsit, de cele mai multe ori nu reuşeşte să-i accepte decizia şi poate interveni şantajul emoţional.

Cat de nociv este santajul emotional si mai ales de ce il acceptam? 2

Ce este șantajul emoțional?

Este o formă de manipulare, uneori involuntară, alteori intenționată pe care unul din parteneri o folosește pentru a-și atinge scopurile. Şantajul sentimental este ca o capcană des folosită de partenerii care nu acceptă sfârșitul unei relații. Totodată reprezintă și o armă folosită pentru răzbunare, mai mult subiectivă. Şantajul implică şi condiţionări prin care partenerul de teamă să nu piardă sentimentele şi atenţia de care are nevoie acceptă să fie şantajat, uneori cu bună ştiinţă, alteori fără să-şi dea seama.

În ce situații este folosit șantajul emoțional?

Într-o relație, dacă unul dintre parteneri nu mai primește și nu-i mai sunt satisfăcute acele nevoi despre care discutam în articolul anterior, caută, uneori, în mod disperat să folosească acest instrument de manipulare a partenerului numit șantaj sentimental. Prin el vede o modalitate de a-și forța partenerul în mod subtil de a-i satisface anumite nevoi.

În relația în care unul dintre parteneri ajunge să folosească șantajul sentimental un mijloc de a-și atinge scopuri materiale sau de ordin fizic și psihic nu se mai poate numi relație de iubire. Ele pot coexista atâta vreme cât ambii parteneri oferă unuia altuia fără constrângeri verbale momente de fericire și iubire sinceră, satisfacerea şi respectarea reciprocă a nevoilor comune.  Șantajul emoțional este des întâlnit în cuplurile de lungă durată. Rareori, în relațiile de scurtă durată. Cel mai dureros este atunci când acesta își face apariția într-o căsnicie unde sunt implicați și copii.

Manipularea verbală îmbracă forme variate. Şantajul sentimental este folosit şi atunci când unul din partenerii nu înţelege necesitatea libertăţii în relaţie. Cu toţi ne-am confruntat cu replici de genul ,,dacă mă iubeşti, vei renunţa la ieşirea ta în oraş cu prietenele sau cu băieţii la o bere ca să facem…,,

Poate fi evitat șantajul emoțional?

Manipularea verbală sau ceea ce s-ar putea transforma cu timpul în hărțuire verbală apare atunci când unul dintre parteneri refuză să accepte o anumită situație în care se află la un moment dat relaţia. Apare şi atunci din teama de a nu fi abandonat, înșelat și mințit. Din teama de a nu pierde sentimentele partenerului. Din aceste considerente, partenerul ajunge să folosească în mod obișnuit manipularea verbală. Nu acceptă să lase lucrurile de la sine să curgă într-o relație. Implică şi sentimentul de posesivitate asupra partenerului. De aceea, trebuie înţeles că nimeni nu ne aparţine cu totul.

Cat de nociv este santajul emotional si mai ales de ce il acceptam 3Din nefericire, șantajul emoțional nu poate fi evitat și prevenit, dar poate fi stopat. Dacă nu se pune capăt încă de la începuturile sale, timpul îl va dezvolta tranformându-l în adevărate frustrări. Din păcate, șantajul emoțional este unul din acele motive pentru care o relație sau o căsnicie se destramă. Prin șantaj se realizează intimidarea, se induce frica și teama de a spune ceea ce simți, ceea ce gândești, ceea ce-ti dorești cu adevărat, nu doar de la partener ci și de la viață. Este ca un lanţ: condiţionare-manipulare-compromis-sacrificiu-intimidare-capcana = şantaj emoţional. Dacă unul din aceste elemente există într-o relaţie, cei doi parteneri vor trebui, ori să aibe o discuţie detaliată în care să stabilească exact ce nevoi şi aşteptări au unul de la celalalt ori să pună capăt amical relaţiei.

Ceea ce trebuie să ne întrebâm din când în când este: cât suntem dispuşi să acceptăm şantajul emoţional dacă acesta îşi face apariţia în relaţie? De ce ar trebui acceptat?

Există şi soluţii pentru ca cel care şantajează să accepte că are această problemă şi să ceară ajutor specializat. Despre rolul terapiei şi consilierii cuplurilor cu probleme vom încerca să discutăm în articolul viitor. Până atunci, feriţi-vă să cădeţi în capcana manipulării verbale, a şantajului emoţional şi material.

 Carmen Lupita


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *