dehaine.ro

Care sunt beneficiile rugăciunii asupra sănătății

Vineri, 03.Mar.2017 00:08 Religie si credinta, Spiritualitate Lasă un răspuns 1 vizualizari

Dacă ești o persoană spirituală sau religioasă, nu zic habotnică, pur și simplu credincioasă, pana acum nu exista nici o dovadă clară că acest lucru are un rezultat pozitiv asupra sănătății tale. Conform unui studiu, practica spirituală sau religioasă vindecă depresia, prin îngroșarea cortexului, mai ales la cei care sunt predispuși la această boală.

Studiul a fost condus de către Lisa Miller,doctor și profesor la Clinica de Psihologie și director al Institutului de Spiritualitate al Minții și Corpului, Colegiul Teachers  din Cadrul Universității Columbia. Cercetarea a fost făcută pe 103 subiecți predispuși  la depresie, risc bazat pe istoricul familiei.

Miller a mapat activitatea creierului folosind  RMN-ul, aflând astfel a descoperit că oamenii care se roagă sau care pun preț pe religia lor, au cortexul cerebral mai gros comparativ cu cei care nu o fac sau sunt atei.

Subțierea cortexului  în anumite zone ale creierului, reprezintă  un foarte bun indicator al unei probleme psihice, în special  datorate depresiei.

Asta presupune, că un cortex cerebral mai gros indică un risc mai scăzut de a te îmbolnăvi de depresie. Astfel, putem trage concluzia că rugăciunea și spiritualitatea, în general, au niște beneficii uimitoare asupra creierului uman.

Rugăciunea nu este altceva decât o formă de meditație

Acest studiu este doar unul din multele studii care demonstrează acest lucru. După ce am comparat cercetările altor studii cu acesta, am ajuns la concluzia că există 10 beneficii clare ale rugăciunii  asupra organismului nostru:

  1. Te eliberează de stres – rugăciunea îți influențează starea de spirit, te ajută să te relaxezi, reducând astfel, efectele pe care stresul le are asupra diferitelor organe. Nu numai că reduce stresul psihic ci și pe cel fizic, echilibrând reacția emoțională.
  2. Reduce riscul de depresie sau anxietate – conform unui studiu din Marea Britanie, publicat în Jurnalul Sănătății Psihice din Marea Britanie, rugăciunea reduce riscul de a te îmbolnăvi de această boală. Astfel, probabilitatea ca tu să ai o stare de spirit pozitivă crește dacă te rogi într-un lăcaș sfânt.
  3. Te ajută împotriva ”atacurilor emoționale” zilnice – rugăciunea te ajută să faci față stresului cotidian, îți oferă o perioadă de liniște și calm doar pentru tine. Astfel, te poți concentra asupra ta reducând stresul mental.
  4. Elimină bolile relaționate cu stresul–bolile cronice(bolile inimii, diabet, hipertensiune,ulcer,migrene) sunt boli care se datorează stresului, sau cel puțin așa sunt considerate. Conform medicinii Ayurveda, stresul este factorul  principal pentru  acumularea toxinelor în organism, ceea ce duce la condiții cronice,precum diabetul dar și la cancer.
  5. Te face mai fericit – un studiu condus de doctorul Andrew Newberg (Departamentul de Psihiatrie,Universitatea Pennsylvania) a avut ca rezultat faptul că rugăciunea îți crește nivelul de dopamină (cunoscut și sub numele de hormonul fericirii) din creier. Astfel, ești mai fericit și mai liniștit.
  6. Te face un om mai bun –același studiu a descoperit faptul că rugăciunea reduce nivelul ego-ului, afectând regiunea creierului asociată cu această emoție, astfel rugându-te ești mai umil, nu mai ești avar și devii o persoană mai bună.
  7. Ajută la recuperarea după operații – rugăciunea ajută la vindecarea cicatricilor după operație, deoarece atunci când ești stresat corpul nu este sincronizat, concentrându-se pe altceva decât pe vindecarea rănilor.
  8. Ține bolile departe – rugăciunea îmbunătățește imunitatea, dar s-a descoperit că reduce și simptomele astmului (studiul este încă în desfășurare).
  9. Face bine inimii – după un infarct sau o operație la inimă, rugăciunea te ajută să te recuperezi mai repede, și,se pare că ajută și la regularizarea bătăilor inimii.
  10. Te ajută să trăiești mai mult – reducând stresul și riscul factorilor de mediu , corpul tău se va vindeca mai repede și vei îmbătrâni ”mai eficient”.

Concluzia este că spiritualitatea, credința și rugăciunea îmbunătățesc modul nostru de a trăi și implicit pe NOI.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *