esteto.ro

Arta a exprimat dintotdeauna starea de spirit a mentalului comun

Marți, 03.Noi.2015 13:24 Povesti de viata Lasă un răspuns 1 vizualizari

Arta înseamnă imaginație bazată pe frumusețea interioară, extinsă spre cea exterioară. Istoria ar trebui să însemne adevăr.

Arta a exprimat dintotdeauna starea mentalului comun 2

Ce oferă arta sufletului uman?

Nu adevărul nostru, nu adevărul învingătorilor, ci faptele reale așa cum au fost ele cu bune și cu rele.Mamele și artiștii înfrumusețează întodeauna urâțeniile vieții prin copii pe care-i aduc pe lume și creații măiestrite, prin idealul înalt visat de ei. Fiecare generație conștientă își dorește să lase lumea în care trăiește un pic mai bună. Din păcate în cea de-a treia dimensiune niciodată nu s-a putut să se atingă acest ideal. Istoricii au scris despre oameni și fapte la comandă, nu așa cum au fost în realitate acele fapte și acei oameni. În artă oamenii aduc la lumină ce are sufletul mai frumos, idealismul pur, necenzurat de rigorile minții. Arta îi redă omului inocența de începuturi, virtuțile pierdute, tot ceea ce tinde spre nemurire. Există spirite seculare în artă, dar și spirite milenare care, prin harul dat de Dumnezeu păstrează nealterată perfecțiunea de începuturi a omului. Iubim tot ce este armonios dacă am găsit armonia în interiorul nostru și urâm tot ce este dizarmonic, forțat, agresiv.

Cum percepem arta contemporană?

Acum, arta a devenit neclară, ilizibilă, greu de acceptat de ochiul nostru, dar mai ales de interiorul nostru armonic. Într-un muzeu din sud am văzut o pictură care se numea “Portretul bunicii mele”, un amestec dur de violet, roșu, negru și galben. Nasul, urechile, ochii erau împrăștiate pe toată suprafața pânzei în haosul de linii și culori. Nu mi-am dat seama dacă acel tablou reprezenta un omagiu adus bunicii sau o acuză. Dacă eu aș fi fost bunica în cauză nu-i permiteam nepoatei să expună așa ceva! Artiștii crează, iar creația în mod automat înseamnă iubire, sensibilitate, contact cu nevăzutul, intuiție. Dacă majoritatea lucrărilor de acum sunt agresive și deranjante, mă întreb dacă noi observăm cu adevărat că lucrurile au scăpat bine de sub control.

De ce este arta contemporană plină de agresivitate?

Mentalul colectiv este plin de ură furie, agresivitate, frustrări, iar artistul în acest caz nereușind să depășească lumea astrală crează monstruozități. Totuși este bine că încă se mai creează, iar aceste creații bune sau rele dăinuiesc peste timp putând astfel să urmărim cronologic evenimente și stări, dar mai ales schimbări radicale de la o epocă la alta. Colecționarii sunt oameni care fac un mare serviciu omenirii adunând „vechituri”, îngrijind și păstrând cu sfințenie aceste opere… Arta este de fapt o istorie a omenirii în imagini, iar istoria este o poveste scrisă cronologic. Rămasă din generație în generație și arta scrisă și cea desenată ne fac să ne reamintim superficial sau cu lux de amănunte cine suntem. De la perfecțiunea renascentistă și până în zilele noastre totul este legat cu un fir de aur nevăzut, dar bine simțit care ne reamintește. Dar cum rămâne cu picturile rupestre care sunt lăsate din vremuri imemoriale? Acele desene sunt artă sau istorie? Sunt și una și alta… ! Cărțile pot pieri, se pot distruge în multe feluri, dar ce este scrijelit pe piatră dăinuie timp îndelungat.

Care sunt criteriile după care interpretează unii operele de artă?

Ciudat este că istoricii de azi, privind la evidenta istorie a picturilor de ieri, în loc să le interpreteze la modul simplu,Arta a exprimat dintotdeauna starea mentalului comun 3 adevărat, le răstălmăcesc și le aduc la “adevărurile” lor ipotetice. Oamenii grotelor (cei care au supravieţuit întotdeauna catastrofelor planetare) au fost ajutaţi întotdeauna de fiinţe venite din afara Terrei. Aceşti artişti rupeştri i-au descris pe vizitatori aşa cum i-au văzut: cu căşti de cosmonaut şi costume, conducând nave ciudate de zbor, etc. Evident că istoricul obişnuit cu avioane, nave spaţiale, automobile, sisteme video-audio, sisteme electrice, telefoane ultraperformante, nu poate intra în lumea celui care a pictat atunci, la modul simplu şi interpretează pervertit şi sofisticat conform minţii şi a adevărurilor lui din această vreme! Toţi ţinem la adevăr şi toţi ne străduim să aflăm adevărul, deşi toţi minţim în fiecare zi! Oare de ce este obsesivă această sete de adevăr la rasa umană? Probabil şi pentru că Iisus a spus: „Cunoaşteţi adevărul şi adevărul vă va elibera!” Deci arta se bazează pe trăirile sufletului şi pe impresii, iar istoria este a minţii şi se bazează pe plăsmuirile acesteia sau pe ce au comandat învingătorii! Şi cum vă spuneam, între artă şi istorie este o legătură extrem de strânsă, numai că noi am clasificat- o, şi clasificând-o am considerat că am şi înţeles-o!

Cecilia David


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *