Ronde.ro

Care sunt stările și emoțiile care ne influențează cel mai puternic visele?

Joi, 10.nov..2016 14:41 Dictionar de vise, Spiritualitate Lasă un răspuns 1 vizualizari

Starea noastră conștientă se compune din stări psihice succesive. Plăcerile, ca și durerile noastre, sunt doar simptome cât nu transportă o semnificație simbolică. Viața universului este salvată prin viziunea simbolică ce îmbogățește lumea, învăluind-o într-o sumă de taine inedite, acestea dând frumusețe și savoare vieții cosmosului. Astfel, cosmosul însuflețit ne va surprinde mereu.

Simbolurile unesc gândirea noastră cu înțelepciunea sufletului nostru

Premisa sănătății psihice o constituie existența vietii simbolice, altfel, ego-ul este separat de sursa sa și intră într-un fel de anxietate cosmică.

Visele încearcă să vindece ego-ul transmițându-i un sens al originii

Specialiștii care au studiat emoțiile, au căzut de acord că există un grup de emoții primare si derivatele lor, respectiv emoții secundare, acestea fiind clasificate după intensitatea trăirilor și particularitățile lor.

Emoțiile primare sunt:

  • Dragoste
  • Bucurie
  • Surpriză
  • Mânie
  • Tristețe
  • Frică

Câteva din emoțiile secundare, legate de cele de mai sus ar fi:

  • dragoste – afecțiune, pasiune;
  • bucurie – entuziasm, mândrie, ușurare;
  • surpriză – uimire, stupefacție;
  • mânie – frustrare, dezgust, invidie;
  • tristețe – vină, rușine, suferință;
  • frică – oroare, nervozitate.

Miturile omenirii sunt tesute în jurul arhetipurilor acestea fiind conectate la individ prin emoții. Percepțiile refulate, amintirile reprimate sau uitate, se constituie într-un loc al umbrelor, situate între conștient și inconștient care poate fi recuperat cu ajutorul viselor.

Amintirile refulate în inconștientul personal pot apare în somn, uneori revin din proprie inițiativă, alteori o asociație întâmplătoare sau un șoc le aduce la suprafață și dacă produc perturbații este cazul să fie dezgropate.

Printre simbolurile sufletului în vise care provoacă emoții puternice se află:

  • apa
  • păsările
  • umbra

care-sunt-starile-si-emotiile-care-ne-influenteaza-cel-mai-puternic-visele-3

Apa – simbolul energiilor inconștiente, al puterilor nedeslușite ale sufletului, al motivațiilor secrete și necunoscute. Semnificațiile simbolice ale apei pot fi reduse la trei teme dominante: origine a vieții, mijloc de purificare și centru de regenerescență. Apele, ca masă nediferențiată, reprezintă infinitatea posibilităților. Apa este materia lumii.

Apa apare des în vise si emoțiile care o însoțesc ne dezvăluie ceea ce simțim cu adevărat. O mare în a carei valuri ne jucam veseli, poate însemna o legatura strânsa cu emoțiile noastre. Un lac adânc în care cineva drag pare să se înece pot prezenta o situație afectivă tensionată cu persoana respectivă căreia încercam să-i acordăm sprijin sau tendința noastră de a ascunde celor apropiați si chiar și nouă înșine, o situație emoțională neplacută.

Apele liniștite semnifică pacea și ordinea. Apele învolburate ale Oceanului reprezintă amărăciunea inimii.

care-sunt-starile-si-emotiile-care-ne-influenteaza-cel-mai-puternic-visele-4

Păsările – sunt într-un fel simboluri vii ale libertății divine, eliberate de contingențele pământești. Cuibul păsărilor, ascuns în înaltul arborilor, este considerat o reprezentare a paradisului, loc suprem de ședere, unde ajunge sufletul dezbărat de greutățile omenești. Simbolul principal este legat de răsuflare, suflul, cu toate derivatele sale. Așa cum sunt păsările, ușor de speriat, așa este și sufletul nostrum, la fel de sensibil. Acest simbol apare în vise în situații importante sau când se anunță o schimbare în viața persoanei. Pitagora considera sufletul, drept latura eterică a ființei si îi atribuia o natură cosmică, venind din spații siderale și întorcându-se acolo, dar luând forme diferite pe pământ. Atunci când visezi păsări ai grijă de sufletul tău.

Umbra – analiza jungiană, califică drept umbră tot ceea ce subiectul refuză să recunoască sau să admită și care, totuși, i se impune mereu, direct sau indirect, de pildă trăsăturile de caracter inferioare sau alte tendințe incompatibile. Această umbră se proiectează în visele lui, luând înfățisarea anumitor persoane care nu sunt decât reflectări ale unui eu inconștient.

Corina Ivan


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!