9 adevăruri pe care doar oamenii cu boli cronice le înțeleg

Când ești bolnav, trebuie să ajustezi fiecare aspect al vieții tale. Dintr-odată trebuie să-ți echilibrezi dieta, programul, activitatea fizică, munca, totul în jurul priorității numărul 1, adică să te vindeci și să te simți din nou bine.
Din păcate acest lucru este destul de înfricoșător, te izolează și te epuizează. Când te confrunți cu probleme de sănătate de la o vârstă fragedă ajungi într-un punct în care boala și sentimentul de neputință te epuizează, te duc la saturație.
Totuși, există și o parte bună- chiar dacă nu pare. Poți transforma boala într-o oportunitate de vindecare.
9 adevăruri pe care le vei înțelege dacă ești bolnav
- Ești tot tu – ești o persoană care are o boală cronică, nu o persoană bolnavă cronic. Atunci când te definești ca o persoană bolnavă cronic, înseamnă că nu o să te mai faci bine niciodată. Trebuie să realizezi că tu nu ești boala ta, ești mult mai mult decât o boală.
- Ai șansa să o iei de la început – evident că o boală te ”scutură” un pic. De fapt, îți arată ce este important pentru tine. 80 de ore de muncă pe săptămână? Trăiai doar din cafea și gogoși? Acum nu se mai poate! Acum trebuie să îi dai oraganismului ce are nevoie. Îți reclădești viața pe o fundație zdravănă, cu obiceiuri care te ajută să te însănătoșești. Așa că, gata cu epuizarea la muncă, sau cu mâncatul nesănătos!
- Îți vei da seama de ceea ce este mai important pentru tine – cei mai mulți dintre noi trăiesc într-o stare de stres continuu și de aglomerare. Condițua cronică nu face decât să te trezească la realitate. Acum, este mult mai ușor să îți dai seama ce vrei de la viață, cum să îți restructurezi viața, pentru că îți reanalizezi proritățile. Boala cronică îți spune că timpul este foarte important și că trebuie să începi să trăiești.
- Vei deveni un expert al transformării radicale – începe să prindă din ce în ce mai mult conceptul cu ”mâncarea este un medicament”. Câți oameni, însă, trăiesc după acest concept?corpul uman este o ”mașinărie” extraordinară: vrea să lucreze pentru tine doar că trebuie să îi dai această oportunitate. Boala cronică poate fi un fel de ”manualul utilizatorului”, ce să faci și ce să nu faci pentru ca organismul să funcționeze fără nici o problemă.
- Vei deveni un maestru Zen în a spune NU – boala cronică presupune că nu ai foarte multă energie, ceea ce înseamnă că vei putea spune NU oricărei invitații fără să te mai simți vinovat.
- Relații tale se vor dezvolta și vor evolua – oamenii bolnavi sunt sigmatizați social. Dacă nu mai poți ieși în oraș cum o făceai înainte, unii dintre ”prietenii tăi” se vor distanța. Atâta timp cât ești sincer și spui adevărul, oamenii care merită să fie lângă tine o vor face.
- Vei învăța să apreciezi din nou lucrurile mărunte – te vei bucura de iarba proaspăt tăiată, mai ales dacă te-ai simțit rău. Te vei bucura de fiecare zi pe care o ai la dispoziție, altfel decât până acum.
- Vei fi mândru de ceea ce ai ralizat până acum – diagnosticul reprezintă ce mai urât moment din viața ta. Pe măsură însă, ce vei înainta și vei progresa te vei simți din ce în ce mai bine. Provocările vor deveni momente cu care te vei mândri, pentru că ai perseverat.
- Adversitatea ajută la transformare – provocările ne ajută să ne adaptăm și să evoluăm. O problemă de sănătate nu face decât să ne arate prioritățile. Boala cronică nu te definește, tu o definești pe ea!
Alexandra Dănciulescu
Un comentariu
Adevarat!