arleto.ro

6 tactici de manipulare ale oamenilor toxici

Luni, 28.Aug.2017 00:00 Fobii si emotii negative, Psihologie Lasă un răspuns 1 vizualizari

Fiecare dintre noi s-a confruntat la un moment dat, sau s confruntă încă, cu oameni negativiști, toxici. Narcisitul, sociopatul, psihopatul, toți au comportamente dăunătoare și periculoase în relații, ajungând să provoace suferință familiei, partenerilor și prietenilor.

Acești oameni trăiesc într-o realitate distorsionată în care ei nu sunt cu nimic vinovați, niciodată. Resping responsabilitatea cu tacticile lor manipulatoare, și mai rău decât atât te transformă într-una din victimele lor.

Astfel, că trebuie să determină comportamentul toxic al acestor indivizi pentru a ne putea apăra mai bine.

Tactici de manipulare

  1. Te înnebunesc încet dar sigur–  se întâmplă ceva și ei te fac să crezi că nu s-a întâmplat nimic, doar repetându-ți una din frazele astea: ”ești nebun?”, ”nu s-a întâmplat niciodată”, și ”sigur ți-ai imaginat”. Ușor, ușor te fac să nu mai ai încredere în tine.  Dacă ai văzut filmul ”Gaslight” al lui Hitchcock, știi despre ce vorbesc. Dacă nu, ți-l recomand cu căldură!
  1. Gargară – când tu pui o întrebare simplă și ei îți crează o adevărată poveste, vorbesc în jurul temei sau mai bine zis înfloresc dar nu îți oferă nici un răspuns concret. Aceasta este o tactică pe care oamenii o folosesc  ca să evite responsabilitatea să creeze confuzie și să te frustreze. Ba  mai mult decât atât, reușesc să te facă să te simți vinovat pentru că i-ai întrebat acel lucru. Același lucru se întâmplă și când nu ești de acord cu ei. Dacă de exemplu, nu ești de acord cu ei, că norii sunt făcuți din vată, va începe o discuție în care toate deciziile vieții tale  vor fi analizate și atacate. Vei ajunge să te întrebi cum s-a ajuns la o astfel de discuție.
  1. Folosirea generalităților –  în general, oamenii toxici nu sunt și foarte inteligenți. Singurele riposte pe care ți le poate da un astfel de om sunt: ”nu te mulțumește nimic niciodată” și ”tot timpul ești supărat”. Orice mențiune de logică sau rațiune și o iau pe câmpii.  
  1. Sunt predispuși prejudecăților și concluziilor pripite – indivizii toxici cred că știu exact ceea ce gândești sau simți. Nu așteaptă să le povestești tu ceva ci trag singuri concluziile. Se știe că duc vorba mai departe și că sunt bârfitori, mai ales că știu foarte bine cum să te descrie: ”nu e în toate mințile”. Chiar dacă nu ai apucat să te iei de ei te acuză pe tine că ești un individ toxic.
  1. Mentalitate de reporter – știi cum încheie reporterul o anumită știre, când îți pasează înapoi replica. La fel e și atunci când te cerți cu un individ toxic. Îi spui că nu îți place să fii tratat într-un anume fel, iar ei îți răspund: ”de parcă tu ești perfect!”. Întotdeauna schimbul de replici va fi unul inutil. Nu vei câștiga niciodată nimic cu ei.
  1. Schimbă subiectul – în momentul în care încerci să îl tragi la răspundere va schimba subiectul. În așa fel, încât la un moment dat s-ar putea să se ajungă la situația în care de fapt, tu ești adevăratul vinovat.

Alexandra Dănciulescu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *