Ronde.ro

Spovedania poate avea rol de terapie spirituală

Marți, 08.dec..2015 17:01 Religie si credinta Lasă un răspuns 1 vizualizari

Care sunt semnificaţiile spovedaniei?

Spovedania este unul din cele şapte sfinte taine care participă efectiv la vindecarea sufletească, la îndepărtarea cauzelor ce stau la baza tuturor problemelor de sănătate. Cei ce păcătuiesc capătă mântuirea sufletelor prin taina spovedaniei. Probabil că nu există clipă în care să nu-l supărăm pe Dumnezeu, fie cu gândul, cu vorba sau cu fapta, fie cu voie sau fără voie, cu ştiinţă sau fără ştiinţă. De aceea scriptura recomandă ca fiecare să fie paznic pentru el însuşi, să-şi aducă aminte că îngerul Domnului este permanent în preajmă şi nicidecum să fie paznicul altora să ţină seama de ceea ce fac sau nu fac alţii. Etalonul vieţii noastre este Iisus Hristos, cel care ne luminează veşnic, cel care s-a răstignit pentru mântuirea noastră. Prin evlavie, bunătate post şi rugăciune noi putem să ne apropiem tot mai mult de acest etalon.

Spovedania poate avea rol de terapie spirituala 2

Ca pământeni suntem supuşi greşelilor, dar prin spovedanie şi prin căinţă greşelile pot fi iertate

„Păcatele tale sunt scrise în cartea vieţii, iar lacrimile tale sunt buretele ce le şterge.” (Sfântul Ioan Gură de Aur) Mijlocitorul comunicării între noi şi Dumnezeu este duhovnicul – părintele care prin ascultarea, îndrumarea şi consilierea spirituală ne ajută să ne corectăm greşelile, să avem principii sănătoase de viaţă. Duhovnicul ne poate sfătui în diverse probleme personale, legate de familie, privind relaţiile pe care le avem cu cei din jur şi în primul rând referitor la relaţia şi comunicarea cu Dumnezeu.

Mai este încă multă lume care are reţinere cu privire la spovedanie, unii nu cred că această taină îi ajută, unii nu cred în menirea preotului care, pe lângă faptul că este un om ca şi noi, are această misiune spirituală de a ne mijloci legătura cu Dumnezeu Tatăl şi cu Fiul Lui. Spovedania este recomandat să înceapă de la vârsta de 6-7 ani pentru că în zilele noastre copiii aud şi văd (la televizor, pe calculator, în anturaje) multe lucruri care sunt total în discordanţă cu Legile Divine. Pentru adulţi este bine să se spovedească cât mai des şi mai ales în posturile mari.

Adevărata spovedanie implică o analiză amănunţită a propriului stil de viaţăSpovedania poate avea rol de terapie spirituala 3

Spovedania implică înainte de toate o hotărâre de a renunţa la anumite metehne, fapte considerate impedimente în calea levării spirituale. Comunicarea armonioasă cu duhovnicul, şi mai ales respectarea sfaturilor şi a canoanelor, toate acestea duc la schimbări spectaculoase în viaţa omului. Spovedania are ecou în conştiinţa celui care a făcut-o cu seriozitate şi cu dorinţa de a-şi schimba viaţa în bine. Sfinţii Părinţi spun „Mântuirea stă întru mult sfat” sau “Cine vrea să se mântuiască cu întrebarea să călătorească.” Comunicarea cu duhovnicul nu constă doar în spovedanie ci într-o permanentă colaborare, într-o permanentă povăţuire. Mărturisirea păcatelor nu trebuie făcută în fugă, cu dezinteres, cu superficialitate, ci cu smerenie, cu responsabilitate faţă de propria noastră viaţă, faţă de propriul nostru corp şi propria noastră minte. „Cel care-şi ascunde păcatele nu propăşeşte, iar cel ce le mărturiseşte, şi se lasă de ele, va fi miluit”. ( Pilde 28,13)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!