arleto.ro

Sparceta – planta miraculoasă a dacilor care vindecă orice boală de rinichi

Nu este deosebit de cunoscută nici în medicina contemporană, dar nici remediile din popor nu au păstrat extrem de multe leacuri în componenţa cărora intră această plantă.

Care sunt proprietăţile plantei Sparceta?

În popor este cunoscută ca Iarbă-Săracă, Baltarină, Sparcetă, iar în unele ţări este numită Capul-Cocoşului din pricina asemănării ei cu o creastă. Are o tulpină păroasă, cu flori roz sau roşii-carmin şi un fruct sub forma unei păstăi scurte. Este în general utilizată ca planta furajeră, însă florile ei roz sunt o sursă deosebit de bună de nectar pentru albine. Înfloreşte din iunie până în septembrie, prin fâneţe, până în regiunea montană superioară. Denumirea ei ştiinţifică este Onobrychis Viciifolia. Medicul grec Dioscorides, care ne-a transmis numele dac al plantei, spunea că are puterea de a vindeca abcesele simple.

Dacii o preţuiau pentru proprietăţile sale medicinale dintre care două erau mai importante.

  • Plămădită cu vin, adică băut vinul în care a stat planta un anumit număr de zile pentru a-i putea extrage proprietăţile curative, avea puterea de a vindeca retenţiile urinare.
  • Ea ajută la eliberarea blocajelor minore ale sistemului renal, detoxifică şi stimulează aparatul urinar şi asigură, din punct de vedere energetic, buna funcţionaare a sistemului de eliminare a energiilor reziduale, în special prin urină, dinamizând în acelaşi timp câmpurile care stochează energia vitală în zona rinichilor şi suprarenalelor.

Alifie din Sparceta

Dacii mai făceau o alifie din această plantă, macerată în untdelemn curat, care avea funcţie sudorifică: natura focoasă şi dinamică a acestei plante producea transpiraţia, adică eliminarea toxinelor tot prin intermediul apei, ca la rinichi, însă de data aceasta prin piele. Atât transpiraţia cât şi funcţia urinară au rolul de a elimina odată cu apa produsă în ţesuturi mare parte din ceea ce nu ne este folositor în organism. Vorbim aici atât de toxinele hidrosolubile (care se dizolvă în apă şi pot fi eliminate odată cu ea din corp), cât şi de impurităţile energetice.

Proprietăţile ezoterice ale plantei SparcetaSparceta - planta miraculoasa a dacilor care vindeca orice boala de rinichi 2

Planta noastră funcţionează pe principiul dinamic al focului, la nivelul corpului eteric. Antrenând toxinele şi impurităţile energetice cu ajutorul acestui principiu cald şi dizolvândule, ele pot fi eliminate mult mai uşor de către organismul bolnavului. Iar când vorbim de organism, în viziunea medicilor zalmoxieni, aici ne referim la întreg complexul energetic ce susţine funcţiile corpului fizic, de sănătatea căruia trebuie să ne îngrijim deopotrivă. Aniarsexe (Sparceta) era o plantă a focului purificator, alchimic, care odată dizolvat şi aplicat bolnavului îi poate reda acestuia propriul foc interior prin intermediul căruia să lupte împotriva acelor infecţii sau a elementelor nocive ce puteau să fie acumulate în corp. Din păcate, cunoştinţele despre această plantă s-au pierdut, însă este bine de ştiut că nu există plantă pe care geţii să nu o fi folosit pentru a trata sau a preveni. Într-adevăr, cele rămase în uz sunt cele mai folosite, mai eficiente şi mai puternice, însă toate erau de leac. Nici toate plantele listate de autorii antici nu mai sunt folosite astăzi, însă nici imensa masă de plante cunoscute în zilele noastre de bătrâni sau de „doftoroaie”, moştenite din vechime, nu ar fi încăput în ierbarele compilate de cei vechi. Şi nu mare să ne fie mirarea dacă cele mai sacre plante nu apar descrise în totalitate, pentru că geţii vindecători nu ofereau aceste informaţii oricui, iar dacă le ofereau, nu le ofereau spre a fi publicate de către romani sau greci…

Secretele erau transmise ca şi astăzi, din gură în gură, numai acelor învăţăcei care îşi dovedeau seriozitatea, dedicarea şi tenacitatea în meşteşugul verde al vindecării.

Mihai Vârtejaru


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *