Ronde.ro

Simplul fapt de a fi recunoscător are reale beneficii asupra sănătății tale

Vineri, 02.dec..2016 09:57 Psihologie, Psihologie Spirituala Lasă un răspuns 1 vizualizari

Recunoștința este darul pe care ți-l oferi ție însuți

            Mulțumesc!, adică simt că primesc.

O dată cu 1 decembrie, am pășit pe tărâmul magic al sărbătorilor, care ne invită să oferim și să primim, la rândul nostru. Practica recunoștinței înseamnă să ne bucurăm de lucrurile simple, firești. Astfel, starea noastră de bine se va amplifica, devenind constantă în viața noastră.

Ce spun studiile despre recunoștință?

Studiile recente menționează câteva efecte ale practicii recunoștinței:

  • Întărirea sistemului imunitar și micșorarea tensiunii arteriale
  • Trăirea sporită a emoțiilor pozitive
  • Mai multă bucurie, optimism și fericire
  • Tendința de a acționa cu mai multă generozitate și compasiune
  • Diminuarea senzației de singurătate sau izolare

De dăruit ne-am obișnuit să dăruim, dar știm oare să primim? Mulțumesc! este folosit de multe ori în sens formal, ceea ce îl golește de semnificația recunoștinței autentice. Din fericire, automatismele nu sunt permanente. Când devenim conștienți de ele, avem la îndemână alegerea de le restructura.

Cum învățăm să fim recunoscători?

Totul e să începem să ne transformăm intenția în realitate, prin practica zilnică a recunoștinței. Câteva idei:

  • Începeți acum! Creați o listă a lucrurilor pentru care sunteți recunoscător azi.
  • Creați un jurnal al recunoștinței, în care să notați zilnic, de exemplu, înainte de culcare, motivele voastre de recunoștință. Nu vă dați bătuți în zilele dificile – de acolo pot să răsară adevărate comori.
  • O altă variantă a jurnalului ar fi o cutie a recunoștinței, în care să puneți zilnic un bilețel pe care să scrieți un motiv de recunoștință din acea zi. Periodic, puteți reciti bilețelele pentru a conștientiza felul în care perspectiva dvs. asupra recunoștinței a evoluat.
  • Observați felul în care vă exprimați gratitudinea și ceea ce simțiți atunci când o faceți.
  • Acordați-vă câteva clipe în care să contemplați semnificația recunoștinței, reflectând la ceea ce apreciați în viața dvs.

Recunoștința ca rugăciune

simplul-fapt-de-a-fi-recunoscator-are-reale-beneficii-asupra-sanatatii-tale-2

Se spune că mai eficient decât a cere este a aprecia și că recunoștința este cea mai puternică rugăciune. Este ca și cum, în loc să insist să primesc ceva anume (rugăciune alimentată de teamă, de neîncrederea că nu voi avea parte de ceea ce îmi doresc), aleg să privesc ceea ce este deja prezent în viața mea cu recunoștință (încredere în curgerea firească a vieții). Cu alte cuvinte, aleg să privesc ceea ce am deja și sunt atent/ă la felurile în care sunt susținut, cultivând gratitudine,  în loc să mă concentrez asupra lipsei și să fiu absorbit/ă de gaura neagră a grijilor. Este mai ușor să găsim soluții atunci când credem că ele ne așteaptă undeva, pe drum, la intersecția dintre implicare și încredere. Uneori, lucrurile pe care le cerem nu sunt cele de care avem nevoie pentru a crește și a ne dezvolta, așa că ne ajută mai mult să apreciem ceea avem, cu încrederea că există o ordine a lucrurilor pe care o descoperim pe parcurs, cu fiecare clipă.

Misticul creștin Meister Eckhart spunea: „Dacă singura ta rugăciune ar fi mulțumesc, ar fi suficient.”

Prin practica recunoștinței, învățăm să primim bucuria în inima noastră. Dacă la început simțim recunoștință pentru ceea ce percepem a fi „măreț”, ajungem apoi să ne rafinăm simțul gratitudinii și să apreciem cele mai simple lucruri, care devin adevărate porți către echilibru și stare de bine.

La final, vă las cu un sfat de la Ralph Waldo Emerson:

„Cultivă obiceiul de a fi recunoscător pentru fiecare lucru bun care ți se întâmplă și de a mulțumi continuu. Iar pentru că toate lucrurile care ți s-au întâmplat au contribuit la dezvoltarea a ceea ce ești acum, ar trebui să fii recunoscător pentru toate experiențele prin care ai trecut.”

Ioana Olărașu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!