Psihologii explică de ce perfecționismul te duce în pragul disperării

De ceva timp, mă uit așa la mine, și îmi dau seama că vreau să fac atât de multe lucruri, dar nu am timp. Încerc să fiu mai productivă, dar mi se pare imposibil! Așa că am ajuns la concluzia că această lipsă a productivității are la bază perfecționismul, minuțiozitatea.
Nu numai că vrei să faci totul, dar vrei să fie și perfect. Problema apare atunci când vrei să integrezi acest lucru în orice lucru sau acțiune din viața ta: muncă, sport, prieteni, proiecte, orice. Deci totul este perfect sau este un adevărat eșec. Ori este făcut bine ori nu.
Această mentalitate poate fi călcâiul lui Ahile când vine vorba de productivitate. Sunt de acord să fac ceva perfect, dar nu totul.
De ce perfecționismul te duce la stres?
- Pentru că: stres– în creierul tău nu există decât o constantă: totul trebuie să fie perfect. Studiile au arătat că a fi perfect este extrem de stresant, astfel productivitatea ta va lăsa de dorit.
- Pentru că: dacă nu pot face ceva perfect de ce să mai încerc? – cam așa sunt eu cu sportul: dacă nu am timp de ce să mai fac? De fapt, aștept momentul prielnic pentru a începe, dar din păcate nu există momentul perfect. Așa că , hai să începem acum orice proiect! Nu de mâine, nu de luni, ci ACUM!
- Pentru că: frică de eșec – toată povestea asta cu perfecțiunea vine de fapt, de la un sentiment intens de frică de eșec. Că acest sentiment este o reminiscență a copilăriei, a educației pe care ți-au dat-o părinții sau nu, nu are nici o importanță. Important este că frica de eșec te stresează și îți reduce abilitatea de a fi productivă. De ce? Pentru că în orice ai vrea să te implici, este vorba de risc, dar cum ție îți e frică de eșec nu vei mai face nimic.
- Pentru că: multitasking – în general femeile sunt foarte bune la multitasking, probabil și datorită faptului că, de-a lungul istoriei au trebuit să facă de mâncare cu o mână și cu cealaltă să aibă grijă de copii. Toate bune și frumoase, doar că cu cât facem mai multe lucruri odată, cu atât nivlul de productivitate scade. Poți face 2-3 lucruri în același timp, dar nu pe toate, și în nici un caz pe toate!
- Pentru că: nu iei pauze – cu cât vrem să facem mai multe, cu atât avem mai mult nevoie de timp. Ceea ce înseamnă că nu vom lua nici o pauză, ca atare tot productivitatea va fi afectată.
- Pentru că: indecizie – fiindcă ești perfecționist, evident ți-e frică să nu greșești. Ai o problemă cu a lua o decizie și a te ține de ea.
- Pentru că: nu poți termina un proiect – ai impresia că dacă un proiect nu este suficient de bun, atunci nu îl duci la capăt. Te poți concentra pe detaliile proiectului, dar în nici un caz pe terminarea acestuia.
- Pentru că: nu poți spune nu – atunci când ești perfecționist, vrei să îi mulțumești pe toți. Din păcate nu poți și atunci intervine stresul.
- Pentru că: nu poți delega – pentru că ești perfecționist, ai impresia că nimeni nu poate face treaba ca tine, de aceea nu delegi atribuții celorlalți. Sau poate ai impresia că și ceilalți pot face treaba la fel, ceea ce înseamnă că nu ești indispensabil.
Dacă eu am ajuns la concluzia că nu trebuie făcut totul odată, tu de ce nu ai face-o?
Alexandra Dănciulescu