Noua eră a psihologiei: psihologia spirituală și ce presupune ea

Acest articol nu este despre abordări ale psihologiei sau discipline psihologice de bază, ci tratează modul în care această disciplină închisă începe să își lărgească orizonturile. Nu voi vorbi aici nici despre psihologia experimentală sau psihodramă, sand-play sau psihoterapie ortodoxă. Nu valoarea diferitelor tehnici mă interesează, ci spre ce se îndreaptă toți cei care simt chemarea să devină terapeuți de succes.
Nu ești bun pentru că faci lucruri bune, ci faci lucruri bune fiindcă ești bun
Îmi place să mă raportez la psihologie ca la o artă, arta jocului cu mintea umană. Ceea ce mi se pare fascinant, este modul în care se încearcă vindecarea minții prin ea însăși. Așa cum spunea Albert Einstein pe vremuri:
“Nu poți rezolva o problemă din aceeași stare de conștiință care a creat-o.”
În timpul sesiunilor de terapie, se stabilește o conexiune între mintea practicantului și cea a pacientului. Dar mentalul, fără nimic altceva, nu este de ajuns. Mintea reprezintă o unealtă puternică dar limitată. Într-adevăr, sondarea minții este necesară într-un proces complet de vindecare și dobândire a autonomiei, dar joaca doar la nivel mental trebuie însoțită și de componenta profund umană.
Consider că ne naștem oameni, dar ne pierdem din umanitate în procesul de socializare. A fi om înseamnă a opera cu compasiune și atenție necondiționată, ascultare și bunătate.
Până devenim maturi din punct de vedere spiritual, continuăm să preluam modele de gândire și discurs care au fost perpetuate de generații de-a rândul. Și aceste modele, de prea multe ori, nu promovează armonie și autenticitate. Deci ce ne rămâne de făcut? Putem să dizolvam modelele vechi prin lucrul la nivel conștient, nu doar cu mintea, ci și cu valori umane de profunzime:
- Compasiunea
- Atenția
- Validarea
Psihologia Compasională
Din punctul meu de vedere, noua eră a psihologiei este Psihologia Compasionala – terapia care folosește nu neapărat valorile spiritului, ci valorile umane de bun-simț. A bine-simți înseamnă a deveni receptiv la starea pe care o are omul de lângă tine, a fi dispus să te conectezi cu el, când ți se cere ajutorul, și a-l învăța prezența de sine prin exemplu. Da, să stai lângă un om care practică prezența se simte atât de bine, încât vei vrea să o practici apoi de unul singur.
Noua dimensiune a psihologiei este o psihologie spirituală, adică o terapie în care practicantul și clientul cresc împreună. Psihologia spirituală sau compasională păstrează distanța dintre terapeut și client în afara sesiunilor de lucru, dar concentrează prezența celor doi în timpul terapiei.
Noul terapeut este mai întâi om și apoi psiholog
El este în procesul descoperirii de sine, începe să își cunoască mintea și, de aceea, poate deveni ghid pentru cel care îi este pacient. Un terapeut neinstruit într-ale sinelui său, poate aplica teorii și tehnici, dar ceva din interacțiunea cu el va rămâne gol de conținut. Căci acel conținut, pe care orice pacient îl simte în apropierea unui psiholog conștient de sine, se dobândește prin:
- Introspecție
- Răbdare
- Acceptare de sine
Psihologia Compasională aparține terapeutului conștient. Psiholog cu psiholog, se face tranziția de la un tratament localizat și limitat, la un tratament concentrat și exhaustiv.
Heraclit spunea:
“Multă învățătură nu ne ajută să înțelegem.”
Dar înțelegerea de sine ne ajută să învățăm mai rapid și mai eficient.
Manuela Dumitrașcu