dehaine.ro

Legătura dintre nivelul spiritual şi alimentaţia pe care o alegem fiecare din...

Luni, 05.Oct.2015 14:37 Diete, Sanatate Lasă un răspuns 1 vizualizari

Tipologia umană este complexă şi în ultimii 100 de ani, datorită creşterii ratei demografice, constatăm că această complexitate creşte.

Apar modele mixte datorită căsătoriilor dintre oameni ce aparţin unor culturi, tradiţii şi obiceiuri diferite, ca să nu mai vorbim de amestecul raselor, devenit la ora actuală un fenomen obişnuit cauzat de lupta pentru egalitatea raselor şi naţiunilor. Dintr-un asemenea motiv caracterele şi temperamentele oamenilor Pământului devin subiecte fascinante de studiu, deoarece ne îndreptăm către amestecul deplin al celor patru mari rase, pentru ca în cele din urmă, din acest creuzet genetic să apară o singură rasă umană ce va moşteni toate trăsăturile de caracter şi temperament ale raselor existente la ora actuală.

Legatura dintre nivelul spiritual si alimentatie pe care o alegem fiecare dintre noi - VII 2

Cum este caracterizată tipologia omului cu caracter sattvic şi temperament Vata?

Altfel spus omul care manifestă tendinţe spirituale pe un fond de optimism interior susţinut de latura intelectuală a persoanei.

Vata ca element ayurvedic corespunde Aerului şi dacă adăugăm la asta manifestarea optimistă a omului sattvic, putem considera că vorbim despre modelul omului căruia îi place să comunice, să vorbească, să cunoască idei şi informaţii pentru ca apoi să le împartă cu alţii. Este vorba aici şi de ceea ce în prezent cunoaştem sub termenul de socializare, fenomen specific mai ales tinerilor din ziua de azi. Dar vom vedea că şi aceste aspecte ale comunicării se împart în patru grupe, conform cu modul în care aerul se prezintă – rece sau cald.

  • Putem avea oameni cu caracter sattvic de tip cald şi temperament Vata cald, deci persoane calde şi cu atitudine binevoitoare, care agreează aproape orice fel de anturaj, şi persoane cu caracter sattvic de tip rece şi temperament Vata cald.
  • De asemenea sunt persoane sattvice cu caracter „rece” – cei care învaţă şi practică detaşarea şi care totuşi practică prin temperamentul lor Vata cald apropierea de oameni şi menţinerea unor legături constructive.
  • Şi avem cea de-a patra categorie de persoane cu caracter sattvic de tip „rece” şi Vata rece, aceştia pot fi vizionarii lucizi, geniile neînţelese sau chiar oameni care tratează cu dispreţ pe alţii, făcând paradă de cunoştiinţele lor într-un mod lamentabil.

Legatura dintre nivelul spiritual si alimentatie pe care o alegem fiecare dintre noi - VII 3Dincolo de aceste patru modele ale caracterului sattva şi temperamentului Vata, putem înţelege că există anumite moduri în care persoanele acestor categorii consumă alimentele într-un mod echilibrat sau dezechilibrat. Este evident că aceste categorii manifestă şi dezvoltă probleme comportamentale datorită modului în care consumă alimentele. Fiind influenţate de elementul Aer, asemenea persoane cu caracter sattvic şi temperament Vata au nevoie în primul rând de produse cerealiere neprelucrate, respectiv plante care cresc direct în lumina soarelui, cum ar fi grâul şi orezul nedecorticate, pâine de secară fără aditivi, legume şi fructe care să aibă un gust apropiat de dulce – zaharurile naturale necesare proceselor cerebrale şi nervoase, precum şi alimente acre care sunt bogate în vitamina C necesară combaterii proceselor inflamatorii în corp.

Efectele lipsei de vitamina C în corp

Este cunoscut prea puţin sau chiar deloc faptul că o cantitate insuficientă de vitamina C în corp nu poate susţine sistemul imunitar, dar provoacă şi agitaţie nervoasă şi la nivel psiho-mental, deoarece materia eterică a vitaminei C se aşează pe traseele sistemului nervos reducând gradul lor de supraîncărcare. Altfel spus diminuează suprasarcinile sau tensiunile nervoase responsabile de atitudinile agitate şi de neînţelegerile dintre oameni.

Mahatma


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *