azk.ro -cosmetice profesionale pentru saloane

Implicații ascunse ale întrebării: nu te-ai căsătorit încă?

Miercuri, 31.Mai.2017 00:00 Comunicare si relatii, Psihologie Lasă un răspuns 1 vizualizari

Implicații ascunse ale întrebării: nu te-ai  căsătorit încă?

Hai să fim serioși, căsătoria nu mai este ce a fost!

Puține sunt cuplurile care știu de ce s-au căsătorit și pentru ce. Puțini sunt oamenii care mai respectă această instituție . În schimb, avem la polul celălalt, oamenii care s-au căsătorit pentru poziția socială, pentru bani, sau cei care probabil s-au iubit la un moment dat dar acum se complac în această situație.

Și nu numai atât, există oamenii care au crezut că iubesc, iar acum trăiesc într-o relație abuzivă, fără nici un viitor, doar pentru copii.

După cum spuneam, puțini sunt cei care ”intră cu cap” în această instituție.

Am întâlnit și cupluri fericite, am întâlnit și oameni care se mai iubesc și după 35 de ani de căsătorie, dar sunt extrem de puțini.

Vreau să vă vorbesc astăzi, despre cei care s-au căsătorit de gura părinților și despre cei care încă nu s-au căsătorit.

Am o cunoștință care s-a căsătorit pentru că așa ”a vrut tata”. Într-adevăr, a ajuns bine, ambii de familie bună, înstăriți, au făcut și un copil. Când i-am felicitat pentru copil, el mi-a spus: ” am facut-o și pe asta, am intrat în rândul lumii!”

Eu asta nu înțeleg! De ce să fac ceva să intru în rândul lumii? De ce să fac ceva pentru că mi s-a impus? Cu ce mă ajută că după câțiva ani poate oamenii nu se mai înțeleg? Au mai făcut și un copil, se mai gândesc dacă divorțează! S-ar putea totuși, să fie convenabil pentru amândoi, dacă au avere și sunt ”acceptați de societate”, de ce să mai divorțeze?

Pe de altă parte, există oamenii care încă nu s-au căsătorit, din diferite motive. Aici intervine problema, pentru că apare deja faimoasa întrebare: ”cum nu te-ai căsătorit încă?” sau suavul perfid ”și, te-ai căsătorit, ai copii?”.

”Ador” întrebările de acest gen, și sper că pe lângă mine mai sunt și alții.

Oamenii indiferent că sunt fericiți sau nu, întotdeauna  se vor preocupa de vecin

Marin Preda spunea: „Dacă n-ar exista fericirea altora, nu ne-am sinchisi de nefericirea noastră.”

Astfel încât, este aproape imposibil să nu apară întrebarea nefastă pentru unii :” dar tu pe când?”

Adevărul este că oamenii se plictisesc în viața și cu viața lor, de aceea ajung la un punct în care ne preocupăm și de viața altora. Apare ca o frustrare, dacă tu nu ești fericit cu viața ta întorci cuțitul și în rana celuilalt, sau și mai bine: poate vrei să te lauzi cu viața extraordinară pe care o ai.

Ne implicăm fără nici un rost în viețile celorlalți, fără compasiune, fără a da ”2 bani” pe sentimentele oamenilor. Nu ne interesează decât satisfacția de moment. Atâta timp cât celălalt o duce mai rău decât noi de ce să nu profităm de acest lucru?

După cum am spus, căsătoria nu mai este ce a fost odată. Căsătoria trebuie să fie un parteneriat între 2 oameni, cu bune și rele, un parteneriat în adevăratul sens al cuvântului; nu o afacere cum se mai practică pe la noi sau ”hai să o facem să intrăm în rândul lumii”. Nu, nu asta este căsătoria.

Astăzi căsătoria nu reprezintă decât o bucată de hârtie, care de cele mai multe ori îngreunează lucrurile.

De ce să ne  grăbim, când putem aștepta și putem găsi omul potrivit, la timpul potrivit? De ce să nu așteptăm ceva de la noi, ceva mai bun, decât să ne  grăbim să intrăm în rândul lumii?

Alexandra Dănciulescu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *