arleto.ro

Există prietenie între un bărbat și o femeie?

Marți, 23.Aug.2016 15:25 Comunicare si relatii, Psihologie Lasă un răspuns 1 vizualizari

Înainte de a intra în profunzimea subiectului propus, haideți să răspundem la întrebarea:

Ce este prietenia?

Cu siguranță pentru fiecare dintre noi prietenia este văzută și trăită altfel, dar există totuși o imagine de ansamblu, unanim acceptată de către toți oamenii, referitor la acest concept. Așadar, ce determină mai exact o relație dintre două persoane să fie o relație de prietenie? Există diferite tipuri de prietenie iar pentru a avea o mai bună perspectivă și pentru a reuși să ne identificăm relațiile inter-umane cu ceilalți, ele se clasifică astfel:

  • Prietenii apropiați
  • prieteni
  • amici
  • cunoștințe

Exista prietenie intre un barbat si o femeie

Adevărata prietenie ajunge însă să se dezvolte în timp, perioadă în care persoanele implicate trec prin tot felul de situații, atât negative cât și pozitive. Aici, timpul este factorul care decide dacă acea relație este de suprafață sau de profunzime. Pentru a reveni la întrebarea din titlu, trebuie să menționăm că cele mai des întâlnite relații de prietenie adevărată se regăsesc între persoane de același sex, dar sunt și situații în care respectiva relație de prietenie este cu o persoană de sex opus. Dar aici intervine întrebarea la care mulți încearcă să-și răspundă: oare există prietenie cu adevărat între un bărbat și o femeie?

În acest caz părerile sunt împărțite. Mulți vor spune că nu¸ sau NU categoric, iar alții vor spune că da, există, indiferent de situație. Din punctul acesta de vedere ambele răspunsuri reprezintă niște extreme, dar este cunoscut faptul că extremele nu au calitatea de a produce și de a menține un echilibru. Așadar, ajungem să avem și o a treia variantă: ceea ce numim calea de mijloc.

În ce condiții poate exista o relație de prietenie între un bărbat și o femeie?

O relație între un bărbat și o femeie poate exista cu adevărat doar în anumite circumstanțe. O condiție esențială este să nu existe nici un gram de atracție sexuală din partea nici uneia dintre cele două persoane. Pentru că atunci când există atracție sexuală din partea a cel puțin uneia dintre persoane, este foarte posibil să fie doar o chestiune de timp și context (ne)favorabil până se va ajunge la un contact sexual.  A doua condiție care derivă din prima este să ne raportăm și să privim încă de la început persoana de sex opus așa cum ne-am raporta la un prieten de același sex.

Ce se schimbă atunci când apare atracția sexuală într-o relație de prietenie?

Este foarte simplu de înțeles că atunci când există atracție sexuală în relația dintre un bărbat și o femeie nu poate fi vorba de o relație sinceră de prietenie, deoarece ea schimbă modul în care ne raportăm la prietenul/a nostru/ă. Acest schimbare a comportamentului se produce tocmai pentru că există un scop de natură sexuală chiar dacă neafișat initial, cel puțin din partea uneia dintre persoane. Atunci când apare atracția sexuală între un bărbat și o femeie, în acel moment orice tip de relație de prietenie sinceră este compromisă deoarece atracția este ingredientul care dezavantajează și schimbă lucrurile într-o direcție nefavorabilă pentru acea prietenie.

De ce pomenim de sinceritate? Deoarece aici intervine propria noastră sinceritate și deschidere față de noi înșine, aspect ce nu poate fi cuantificat prin nici un dispozitiv și prin urmare, noi suntem cei care știm cu adevărat care este natura relației noastre de prietenie cu o persoană de sex opus. Nu ne putem ascunde la nesfârșit, oricât de mult am încerca să ne mințim singuri.

Așadar, ca un apel la sinceritate față tine însuți, răspunde cât mai onest la următoarea întrebare: câte prietenii adevărate ai cu sexul opus?

Tudor Pețu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *