esteto.ro

Eckhart Tolle ne explică cum să tratăm emoțiile negative

Joi, 20.Apr.2017 00:00 Psihologie, Psihologie Spirituala Lasă un răspuns 1 vizualizari

Știm cu toții ce înseamnă să fii mânios. Acel sentiment  efemer dar violent, care apare atunci când percepem anumite amenințări.

Mânia este un sentiment normal și sănătos care ne poate propaga spre acțiune; dar, pe de altă parte, ne poate scăpa de sub control, poate deveni distructiv, poate distruge relații și te poate priva de o anumită calitate a vieții.

Autorul și liderul spiritual Eckhart Tolle a descoperit o modalitate de a trata acest sentiment negativ. Tolle se referă la acest concept ca fiind „durerea corpului”, adică o durere emoțională veche care rezidă  în tine. Această emoție s-a acumulat din cauza experiențelor traumatizante din trecut, și  a rămas deoarece aceste experiențe dureroase nu au fost acceptate sau au fost evitate la momentul respectiv.

Dacă înțelegi această durere a corpului și înveți să o accepți la momentul prezent, vei fi capabil să faci față mult mai bine mâniei și vei avea o viață mult mai bună.

Durerea corpului se amplifică datorită ego-ului

După spusele lui Tolle, durerea corpului rezidă în ființa umană și provine de la Ego:

Când Ego-ul este amplificat de emoția durerii corpului, atunci are cea mai mare putere. Necesită o mare prezență de spirit pentru a putea contracara durerea corpului.

Acesta este scopul nostru, trebuie să încercăm să recunoaștem durerea propriului nostru corp, când devine activă. În momentul în care îți preia controlul minții, dialogul intern pe care îl avem (disfuncțional de altfel), devine vocea durerii care vorbește cu noi intern.

Tot ceea ce ne spune este influențat de emoțiile vechi. Orice interpretare, tot ceea ce spune, orice judecată emisă despre viața noastră este făcută distorsionat prin prisma durerii emoționale vechi.

Dacă ești singur/ă, durerea se va hrăni cu fiecare  gând negativ  pe care îl ai.  Îți vei pierde timpul și energia  gândindu-te  la aceste lucruri negative.

Cum să fii conștient de durerea corpului tău

Cum poți să îți dai seama de durerea emoțională a corpului tău la timp, în așa fel încât să nu te trezești atunci când este prea târziu și când ți-ai epuizat toată energia?

Ceea ce trebuie să înțelegem este că situațiile sau evenimentele mărunte  declanșează  reacții enorme, și că atunci când se întâmplă acest lucru trebuie să fii prezent tu cu tine, tocmai pentru a avea reacția potrivită.

Trebuie să creezi un spațiu interior pentru această durere și apoi să părăsești acel spațiu. Fii prezent, dar privește situația detașat, dintr-o altă perspectivă și dintr-un alt spațiu.

” Dacă ești prezent, durerea corpului nu se mai poate hrăni cu gândurile tale sau cu reacțiile altor persoane. Poți fi un simplu observator, un martor pentru  acea emoție ; apoi gradual energia acelei emoții va scădea. Fiecare dependenţă îşi are sursa în refuzul tău de a-ţi înfrunta durerea proprie. Fiecare dependenţă începe cu durere şi se termină cu durere. După ce euforia dependenţei trece, şi mai multă durere va ieşi la iveală, pentru că ea era deja ascunsă în interior. Fiecare dependent ajunge la un punct unde nu mai funcţionează pentru tine, şi atunci vei simţi şi mai multă durere decât ai simţit vreodată. ”- Eckhart Tolle


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *