dehaine.ro

Dragă Zahăr: te rog, semnează actele de divorț! Vreau să fiu liber și săn...

Marți, 25.Oct.2016 10:53 Nutritie, Sanatate Lasă un răspuns 1 vizualizari

Este de zahărul toxic? Este atunci când luam în considerare cât de mult consumă un român – aproximativ 30kg pe an, conform statisticilor. Cam cu 16kg în plus față de cantitatea consumată de european într-un an. Din păcate, acesta este și motivul pentru care ne confruntăm tot mai des cu probleme de sănătate în rândul copiilor – diabet declanșat prematur și înmulțirea cazurilor de obezitate.

Adoptarea unor obiceiuri nesănătoase, precum consumul ridicat de zahăr și prăjeli, fumatul excesiv, faptul că nu ne hidratăm corespunzător, toate acestea „condimentate” cu stresul zilnic și oboseala de care ajungem să suferim ulterior, nu fac decât să ne dezechilibreze din punct de vedere hormonal, în final ajungând să fim bolnavi.

Totodată, a devenit din ce în ce mai dificil să evităm zahărul, deoarece acesta se cam ascunde peste tot sub diferite forme și denumiri. Și, deși nu suntem conștienți de cantitatea zilnic ingerată, impactul asupra organsimului nostru nu este unul de neglijat.

Zahărul – mai puternic decât cocaina

Faptul că zahărul îngrașă și atacă smalțul dinților nu mai reprezintă un secret pentru nimeni, dar pe lângă aceste efecte, mai există și altele. Poate unul dintre cele mai alarmante efecte ar fi că tot mai multe studii demonstrează faptul că zahărul creează dependența, și este extrem de dificil să renunțăm la acesta. Cercetările recente cu șobolani sugerează faptul că zahărul stimulează celulele nervoase ale creierul chiar mai puternic decât cocaina.

Contrar credinței populare, nu grăsimile sunt cele care cauzează un nivel ridicat de colesterol și sunt responsabile pentru bolile de inimă, ci zahărul. Inflamația stă la baza acestor probleme, iar zahărul este factorul declanșator cauzând o absorbție deficitară a zahărului de către organism și un nivel neadecvat nevoilor organismului de insulină.

În condiții normale, inflamația ajută organsimul să se refacă. Spre exemplu, atunci când ne tăiem, celulele albe „alearga” la fața locului pentru a curăța rana, a distruge bacteriile și a reface țesutul. Dar când este vorba de un prejudiciu în interiorul organismului, și vorbim despre inflamația la nivel celular, situația este complet diferită și alarmantă, deoarece pe lângă inflamarea vaselor de sânge și bolile cardiovasculare, poate cauza și cancer.

Cum îți dai seama că ești dependent de zahăr?
draga-zahar-te-rog-semneaza-actele-de-divort-vreau-sa-fiu-liber-si-sanatos

Este foarte simplu… Dacă nu putem să ne bem cafeaua doar îndulcită cu 3 lingurițe de zahăr, dacă micul dejun ideal se rezumă la 2 felii de pâine cu Nutella sau dulceață, dacă seara înainte de culcare două-trei (zeci) cubulețe de ciocolată reprezintă „somniferul” perfect, dacă la o simplă durere de cap antidotul este o prăjiturică cu extra topping și nu un antinevralgic, pentru că evident ne-a scăzut glicemia… Putem să ne declarăm „fericiți” dependenți de zahăr.

30 de zile  fără zahăr

Specialiștii ne recomandă să încercăm 30 de zile să nu consumăm zahăr absolut deloc. Niciun substitut al acestuia, niciun pliculeț de zahăr, nicio ciocolată cu îndulcitori sau sucuri light. Aceste 30 de zile sunt necesare pentru a reseta organismul și a mecanismelor de reglare a apetitului. Care ar fi beneficiile? Cu toate că în primele zile semnele ar fi de oboseală, după depășirea acestui prag, efectele nu vor întârzia să apăra – un nivel de energie mai ridicat, fără balonare, un ten lipsit de imperfecțiuni, fiind doar câteva dintre ele.

Iar după aceste 30 zile, indicat ar fi să facem alegeri mai înțelepte. Să nu dăm iama în caserola de înghețată doar pentru că e vineri seară și rulează serialul nostru preferat, iar înghețată + canapea + film = extaz. Să alegem zahărul care ne oferă experiențe – gelato în Italia, cozonacul buncii din timpul Sărbătorilor de iarnă, macarons de la Madame Lucille pe străzile pline de romantism ale Parisului, clătitele calde unse cu dulceață într-o duminică ploioasă petrecută în familie.

Haideți să încercam să ne ridicăm standardele puțin (mai mult), să alegem calitatea, nu cantitatea și să legăm zahărul de povești frumoase, nu de depresii și despărțiri. Singura despărțire absolut necesară fiind cea de zahărul consumat excesiv, sistematic. Fără acesta cu siguranță putem trăi. 

Așa că, te rugăm, dragă zahăr, semnează actele de divorț. Vrem să fim liberi și sănătoși!

Andreea Merț


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *