azk.ro -cosmetice profesionale pentru saloane

De ce e sănătos să visezi cu ochii deschiși?

Miercuri, 09.Noi.2016 15:05 Psihologie, Psihologie Spirituala Lasă un răspuns 1 vizualizari

Visarea cu ochii deschiși sau reveria pare a fi o stare pasivă, asociată uneori cu acele momente în care realitatea imediată ne plictisește și evadăm într-o perspectivă paralelă, a dorințelor, planurilor, idealurilor noastre. În astfel de momente, mintea noastră este foarte activă. Mai exact, subconștientul proiectează liber pe pânza conștiinței noastre diverse scenarii alimentate de propria imaginație, ceea ce poate deveni o sursă valoroasă de idei originale. Așadar, visarea cu ochii deschiși presupune o deconectare temporară de la aici și acum.

Cum fructificăm visarea cu ochii deschiși?

Primul pas pentru a beneficia de ajutorul reveriei în viața noastră este să devenim conștienți de acele momente în care atenția noastră se detașează de prezent și plonjează în visare. Se spune că acolo unde ne este atenția, acolo este și energia noastră, pentru că investim concentrare în lucrurile care ne captează atenția.

Exersarea atitudinii contemplative prin meditație ne poate ajuta să identificăm cu ușurință clipele în care mintea noastră începe să croiască scenarii. Practic, visarea cu ochii deschiși este ca o meditație de care nu suntem conștienți: Dacă ne-am observa scenariile (metacogniție de tipul: Observ că visez cu ochii deschiși la…), am reuși să ne readucem atenția în prezent, absorbind-o din planul imaginar. Atunci când visăm cu ochii deschiși și alimentăm emoțional un scenariu, îi oferim din vitalitatea noastră. Dacă o astfel de situație ne avantajează sau nu poate fi stabilit numai dacă ne referim la conținutul reveriei.

Visarea cu ochii deschiși ne ajută să trecem peste momente grele

Se întâmplă să ne confruntăm cu medii stresante, care ne solicită la maximum și ne întind corzile. Este anevoios să găsim soluții în astfel de momente, de aceea visarea cu ochii deschiși sprijină demersul creativ prin detașarea parțială pe care o implică. Putem direcționa reveria cu ajutorul intenției, lăsând subconștientul să se exprime liber. Un alt element cheie în această situație este încrederea că piesele informaționale de care dispunem se vor aranja corespunzător. De obicei, emoția este cea care colorează reveria, alimentând-o. Există momente în care simplul contur mental al unei reușite ne motivează să mergem mai departe, dincolo de obstacole.

O altă situație în care reveria devine un sprijin este procesul creativ. De multe ori, cele mai originale idei apar de te-miri-unde, respectiv, din lumea efervescentă a subconștientului, care asociază emoții, informații și experiențe în patternuri sau modele surprinzătoare. Visarea artiștilor are, așadar, rolul ei. Se știe că doar o mică parte din informațiile cu care intrăm în contact sunt procesate conștient, restul fiind absorbite de subconștient.

Desigur, ideile obținute cu ajutorul reveriei devin expresii ale reușitei numai atunci când își găsesc corespondent în realitate. Cu alte cuvinte, nu este de ajuns să avem o idee strălucită, important fiind să o transpunem în plan obiectiv, iar aici intervin mecanisme ce țin de motivația și perseverența noastră.

de-ce-e-sanatos-sa-visezi-cu-ochii-deschisi

Reveria: un indiciu demn de luat în seamă

La polul conștienței, visarea cu ochii deschiși ne repune în contact cu propria creativitate. Totuși, avem nevoie să explorăm dacă nu cumva am lăsat visarea cu ochii deschiși să devină un automatism. Când momentele de reverie devin foarte dese și reprezintă un mod prin care persoana se sustrage unei realitați percepute drept neplăcută sau plictisitoare, calitatea contactului cu dinamica propriei vieți se deteriorează. Este ca și cum persoana și-ar investi toată energia psihică într-un plan imaginar, uitând parcă să-și alimenteze cu atenție realitatea obiectivă, care continuă să îi ofere provocări. Această desincronizare semnalizează nevoia unui efort de adaptare la realitatea obiectivă, iar restabilirea echilibrului este esențială.

Dacă observați această tendință în viața dvs., vă recomand să explorați conținutul reveriei: La ce vă fuge mereu mintea? Care sunt scenariile pe care le alimentați constant cu atenția dvs.? Ce dorințe personale vă orchestrează visarea?

Priviți partea bună a lucrurilor, fără să fiți aspri cu dvs.: deși ați petrecut o mare parte din timp fără să fiți prezenți aici și acum, ați devenit conștienți de acest aspect și aveți ocazia să faceți o schimbare. Observați fără să vă judecați, exersând compasiunea: dacă ați privi reveria ca pe un indiciu prețios, ce anume v-ar transmite el? Ce plan al vieții dvs. merită atenție și unde ați putea interveni cu o schimbare pentru a trăi în acord cu Sine? Aveți încredere în vocea dvs. interioară!

În concluzie, visarea cu ochii deschiși poate fi atât un sprijin creativ, cât și un indiciu pe calea devenirii noastre, dacă știm să o valorificăm în mod conștient.

Se spune că realitatea însăși este un vis. În acest caz, suntem mai tot timpul visători cu ochii deschiși.

Să nu lăsăm visul să ne fure, ci să avem curajul să-l transformăm conform celor mai nobile intenții ale noastre!

Ioana Olărașu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *