dehaine.ro

Dacă nu îmi fac semnul crucii de câte ori trec pe lângă o biserică asta î...

Marți, 27.Oct.2015 13:53 Religie si credinta Lasă un răspuns 1 vizualizari

De fiecare dată când sunt într-o mașină și trec pe lângă o biserică, foarte mulți oameni își fac cruce. Rar văd un om care să-și facă o cruce corect, de trei ori, rostind În numele Tatălui, de cele mai multe ori sunt cruci strâmbe, schimonosite, făcute aiurea, în silă sau doar de ochii celorlalți. Eu nu îmi fac cruce când trec pe lângă biserici, iar acest lucru mi-a atras nu de puține ori priviri suspecte sau chiar dușmănoase. Nu cred că simpla vedere a unei clădiri, fie ea și cel mai sfânt templu, trebuie să ne oblige să facem un gest de credință atât de intim cum este sfânta Cruce. Când oamenii locuiau în sate, biserica satului era într-adevăr o clădire specială, iar când țăranul trecea pe lângă ea, cu bună credință și-ar fi adus aminte de cele sfinte și și-ar fi făcut o cruce. În oraș însă, biserica nu mai e atât de specială, nici atât de rară. Din cele 18.000 de biserici din România, câteva zeci bune, dacă nu sute, sunt în București. Anumite trasee RATB au peste 20 de biserici, ar însemna să pândesc fiecare clădire și să abuzez de Cruce…

Daca nu imi fac semnul crucii de cate ori trec pe langa o biserica asta inseamna ca nu sunt credincios? 2

Când ne facem semnul crucii?

Ea se face în rugăciune, acasă, la biserică, oriunde dealtfel. Oriunde este rugăciune și dorință de a aduce sfințenie, poate fi și crucea. Înainte de masă, după masă, la începutul și sfârșitul lucrului, cu credință și smerenie, crucea este binevenită. Dar când văd o biserică nu simt nepărat să fac acest lucru, mai ales dacă văd cinci sau șase la rând. Odată chiar am fost apostrofat de către o bătrână și m-a întrebat de ce nu-mi fac cruce. I-am răspuns politicos, dar cu o întrebare: Dar dumneavoastră de ce v-o faceți? Deloc suprinzător, am aflat că:

  1. Așa e bine, poartă noroc și sănătate.
  2. Așa scrie în Biblie că e bine să faci.
  3. Diavolul ne îndeamnă să nu ne facem cruce.

Mulţi oamenii fac cruce din superstiţie sau pentru că “aşa e bine”

Nu își fac acest semn din pietate sau smerenie, ci din precauție, să le meargă bine. Crucea nu este echivalentă cu misterul morții și învierii lui Hristos, e echivalentă cu sărutatul moaștelor, cu busuiocul sub pernă de Bobotează, cu bătutul în lemn și cu pisica neagră. De Biblie nu mai zic, nicăieri nu scrie de acest gest și nici nu ar avea cum, de moment ce creștinismul se inspiră din Biblie, nu invers. Am întrebat-o pe doamnă dacă a citit Biblia și mi-a zis că da, cu paraclise, cu rugăciuni… Un mare rău pentru creștin este necunoașterea Scripturii. Blamăm pe cei care nu vor să citească Biblia, dar noi înșine nu o deschidem. Orice vrem să dovedim ca adevărat reclamăm drept cuvânt al Bibliei. Pentru cei care nu au citit Biblia, sau măcar Noul Testament: nu scrie nicăieri să ne facem cruce când trecem pe lângă biserici, nu scrie nicăieri că trebuie să mergem la biserică și să aprindem lumânări și nici că trebuie să facem pomeni. Acestea sunt tradiții care nu au legătură cu Biblia și care au venit mult mai târziu. Nu scrie nicăieri nimic de sfârșitul Lumii, Anticrist, ploaie cu foc și sânge, semne pe cer și Iisus venind pe nori albi, dar asta este deja altceva. Pentru o religie a cărții, noi creștinii sau cel puțin, marea majoritate suntem extrem de prost informați. Ne mulțumim cu ce auzim de la un preot sau de la cineva care știe ceva de la un preot și cu ce adunăm de prin filme. Atât.

Apoi, “Diavolul ne îndeamnă să nu facem cruce”? Tot ce e posibil. Dar dacă am număra momentele în care ar fi nepotrivit să ne facem cruce versus cele în care e recomandat să ne facem, am ieși în dezavantaj.

Ce înseamnă să fii creştin?

Daca nu imi fac semnul crucii de cate ori trec pe langa o biserica asta inseamna ca nu sunt credincios?Da, nu îmi fac cruce în autobuz. Este greșit? De asemenea nu îmi fac cruce când sărut o fată, când mănânc, când merg la baie și când țin plase grele în ambele mâini, dar asta nu înseamnă că sunt lucrarea diavolului. Crucea își are locul ei, cu siguranță nu în ochii celorlalți. Doamnei i-am spus că sunt creștin, dar că nu obișnuiesc să-mi fac cruce dar tot nu m-a crezut. Am întrebat-o dacă este creștină și s-a supărat. Apoi am întrebat-o care erau cei doisprezece apostoli. A început cu Ioan, Petru și a urmat Pavel… Nu știa. Am întrebat-o măcar cum îi chema pe evangheliști și s-a supărat și mai tare.

Haideți să ne cunoaștem propria religie înainte de a face altora observație că nu o știu. Haideți să învățăm mai degrabă ce anume a propovăduit Iisus, nu unde a fost și ce fel de sandale purta. Să învățăm din pildele Sfinților, nu să le sărutăm cadavrele rugându-i să ne rezolve problemele. Să purtăm Crucea în suflet, nu pe piept.

Asterion


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *