arleto.ro

Cum te poate ajuta mersul la psiholog să depășești obstacolele din viața ta...

Miercuri, 14.Sep.2016 22:24 Cariera, Psihologie Lasă un răspuns 1 vizualizari

O componentă importantă a vieții noastre în care investim foarte mult timp și resurse este locul de muncă și profesia pe care o avem. Este un drum pe care mulți dintre noi încercăm să ne concentrăm, un vis pe care îl urmăm și în susținerea căruia investim foarte multe resurse atât materiale cât și non-materiale.

Încă din perioada adolescenței știm că trebuie să ne alegem o profesie și să fim cei mai buni în domeniul respectiv. Acest gând ne încarcă din start conștiința cu o anumită responsabilitate, însă vom observa pe parcurs că adevăratele responsabilități vin o dată cu înaintarea în carieră și ele ne pot afecta mai mult sau mai puțin calitatea vieții pe care  o trăim.

Sub considerentul acestor aspecte, indiferent că reușim să avem o profesie pe care ne-am dorit-o încă de mici sau că suntem nevoiți să profesăm ceva diferit de ceea ce ne-am dori cu adevărat, ajungem într-un moment în care realizăm importanța și responsabilitatea profesiei pe care o avem și totodată încărcătura psihică a acesteia.

În funcție de slujba noastră responsabilitățile sunt mai mari sau mai mici, atât în ceea ce ne privește pe noi înșine cât și pe cei cu care interacționăm prin prisma profesiei.

Astlfel ,necesitatea unui psiholog este direct proporțională cu responsabilitatea pe care o are fiecare angajat în domeniul său. Să enumerăm câteva dintre aceste meserii în care la un anumit moment este necesară prezența unui psiholog:

 • Medici
 • Pompieri
 • Polițiști
 • Jandarmi
 • Militari
 • Educatori
 • Profesori sau profesori universitari
 • Deputați, parlamentari
 • Psihologi
 • Avocați
 • Asistenți sociali
 • Jurnaliști și reporteri
 • Actori și artiști

Acesta este o clasificare a unor profesii cu un grad ridicat de disconfort psihic iar consecințele anumitor evenimente care pot interveni în profesiile enumerate mai sus pot reprezenta un potential de dezechilibru psiho-emoțional.

Evident, prin enumerarea acestor profesii atingem doar câteva din numărul total al acestora prezente în momentul de față, în societatea în care trăim.

Cu siguranță fiecare profesie din cele enumerate poate să conțină un exemplu care să susțină importanța prezenței unui psiholog în viața profesioniștilor respectivi. Mai mult decât atât, spuneam mai sus de responsabilitățile care intervin pe parcursul profesiei noastre, iar din meseriile anterior menționate vom selecta câteva exemple care se pliază foarte bine pe tema articolului de față.

Responsabilitatea de a salva vieți

cum-te-poate-ajuta-psihologul-sa-depasesti-obstacolele-din-viata-ta-profesionala-3Să luăm de exemplu un medic chirurg. Printr-un mic exercițiu de empatie putem să ne imaginăm încărcătura emoțională și psihologică la care este supus un astfel de profesionist. Imaginați-vă că pe durata unei operații. de cunoștințele și îndemânarea dumneavoastră poate depinde viața unui om. Cum v-ați simți în momentele respective? Mai mult de atât, există situații în care oricât de multe eforturi ar face un chirurg, oricât de bine și-ar pune în valoare cunoșțințele și îndemânarea nu poate reuși să iasă cu o veste bună din sala de operații. Astfel de întâmplări pot să aibă un impact negativ destul de puternic și îl pot destabiliza pentru o anumită perioadă pe respectivul chirurg.

De ce este necesar să apeleze la un psiholog? În primul rând este vorba de factorul timp. În momentul în care există varianta unui ajutor de specialitate, e posibil ca acesta să-și regăsească echilibrul emoțional într-o perioadă mai scurtă de timp decât dacă nu ar apela la ajutor specializat.

În al doilea rând – factorul de eficiență. E important să  înțelegem necesitatea unui psiholog în depășirea acestor obstacole în viata profesională a unui chirurg  tocmai pentru că în urma ajutorului oferit de  psiholog acesta poate fi mai eficient și mai performant în cariera sa. Și nu este vorba numai de el însuși deorece până la urmă societatea are nevoie de chirurgi buni, nu?

Responsabilitatea de a salva și de a…lua vieți

cum-te-poate-ajuta-psihologul-sa-depasesti-obstacolele-din-viata-ta-profesionala-2

În țările în care există o cultură dezvoltată a mersului la psiholog pentru cei din domeniul militar se pun la  dispoziție psihologi pentru a-i sprijini și a le oferi suport în regăsirea echilibrului emoțional după anumite evenimente la care au fost martori și care au lăsat traume în psihicul lor. În ceea ce privește cadrele militare este vorba de stresul la care sunt supuși cei de pe câmpul de luptă atunci când există presiunea de a-și apăra propria viață sau de a salva viața unui camarad și sunt nevoiți să omoare o altă ființă doar pentru că se află în tabăra adversă.

De ce este necesar să apeleze la un psiholog? Pentru a-și depăși fricile, temerile și impactul pe care îl are o astfel de responsabilitate asupra stării lui psiho-emoționale și pentru a-și apăra în continuare țara cu la fel de multă dedicare; evident dacă asta își dorește.

Responsabilitatea de a modela minți și comportamente

După medici, meseria de profesor  este una dintre cele mai controversate profesii din societatea actuală. Din nou, vom face apel la imaginație și vă vom ruga să vă imaginați în fața a 30 de copii mai mari sau mai mici care așteaptă să îi învățați ceva, să îi uluiți cu informații noi și să îi pregătiți pentru ceea ce își doresc să devină în viață. Profesorul este cel care are puterea (a se citi responsabilitatea) de a insufla pasiunea pentru o anumită materie, respectiv pentru alegerea unei viitoarele profesii a elevului în cauză. Pe el apasă responsabilitatea acumulării de informații a elevului dar și a formării lui ca adult, în mare parte, deoarece aceștia pot fi considerați părinții de la școală de multe ori.

El are astfel responsabilitatea ca din 30 de elevi să îi aducă pe toți la același nivel de cunoștințe și să facă din (aproape) toți elevi premianți. Căci toti părinții vor ca odraslele lor să aibă note bune, să fie elevi eminenți și eventual și copii exemplu acasă. Paradoxul și frustrarea vine din faptul că profesorul nu are cum să facă elevi eminenți și adulți responsabili din toți cei care îi formează. Astfel, cum credeți că se simte un profesor atunci când clasa este prea plictisită să îl asculte sau când părinții îi reproșează că urmașul lor nu învață nimic? Practic, încă din clasa 1 și până la terminarea studiilor profesorul este pus în ipostaza de mijloc între părinte și copil, iar responsabilitățile sunt nenumărate, însă puterile limitate. Aici se pot naște frustrări și  stări anxioase, mai ales atunci când se atașează de elevi și se implică mai mult decât este cazul în formarea acestora.cum-te-poate-ajuta-psihologul-sa-depasesti-obstacolele-din-viata-ta-profesionala-4

De ce este necesar să apeleze la un psiholog? Pentru a-și depăși aceste frustrări și pentru a reuși să-și stabilească statutul atât în fața elevului cât și a părintelui.

Evident, exemplele pot continua și putem analiza fiecare meserie în parte pe parcursul a unui material interminabil, însă ce este esențial să reținem: psihologul este la un anumit punct un element vital în sănătatea noastră mentală și calea cea mai scurtă către un echilibru psiho-emoțional.

Mai mult decât atât, e foarte important să conștientizăm faptul că atunci când apelăm la ajutorul unui psiholog,  în mod paradoxal dăm dovadă de putere și nu de slăbiciune așa cum s-ar grăbi unii să catalogheze.

Tudor Pețu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *