arleto.ro

Cum să ne vorbim din priviri: scurt ghid de conversație vizuală

Miercuri, 04.Ian.2017 17:53 Comunicare si relatii, Psihologie Lasă un răspuns 1 vizualizari

 „A vedea cu ochii săi”, „a iubi ca pe lumina ochilor”, „între patru ochi”, „cu ochii închiși”, „a lua la ochi”, „cât vezi cu ochii”, „a privi cu ochi buni” – toate aceste expresii pornesc de la simțul care ne leagă, poate, cel mai profund de lumea în care trăim. Dacă lumina creează lumea, noi nu am putea să o percepem fără ochi. „Ochii sunt oglinda sufletului”, se spune din bătrâni. Privirea are un rol esențial în comunicare, ca un ax în jurul căruia se rotește fluxul de cuvinte.

Ochii sunt adevărate porți către lumea interioară a fiecăruia dintre noi, iar a privi în ochi persoana cu care discutăm este o dovadă de autenticitate și respect. Este ca și cum am onora prezența persoanei cu care purtăm o conversație. În ultimul timp, au apărut inclusiv evenimente care se încurajează contactul vizual între străini. Deși sună ciudat, contactul vizual prelungit cu o persoană pe care nu o cunoaștem ne poate ajuta să conștientizăm propriile prejudecăți, dar și să explorăm teama de necunoscut. Dacă dăm la o parte latura iluzorie, s-ar putea să descoperim că, deși nu cunoaștem mare lucru despre persoana din fața noastră, există un fir inconfundabil care ne leagă și care poate fi simțit de la inimă la inimă. Se numește umanitate.

Într-o lume a tabletelor și a telefoanelor „deștepte”, conexiunea interumană s-a virtualizat, motiv pentru care o revenire la lucruri bunăoară firești ne-ar îmbunătăți calitatea relațiilor cu cei din jurul nostru. În graba cu care ne articulăm pașii, cât de des mai purtăm discuții privindu-ne în ochi? Cât de des privim în ochi persoanele cu care interacționăm, cum ar fi casiera/casierul, colegul/colega cu care schimbăm câteva vorbe sau un simplu salut? Dacă mutăm întrebarea în sfera relațiilor apropiate, frecvența contactului vizual ar trebui să crească pentru a deveni un indicator al unei relații armonioase.

Un studiu ne relevă…

Câteva aspecte interesante legate de contactul vizual:

  • Prietenii mențin contactul vizual mai multă vreme, iar o privire onestă este interpretată pozitiv. De asemenea, studiul confirmă că partenerii de cuplu chiar mențin mai des contactul vizual.
  • Persoanele care caută și stabilesc contact vizual cu interlocutorii sunt percepute nu numai drept binevoitoare, ci și de încredere și serioase. Politicienii știu cum să curpindă o încăpere cu privirea, în timp ce oamenii din vânzări știu cum să privească la fiecare membru al audienței.
  • Dacă privirile scurte, intermitente, asociate conversației sunt accentuate și devin mai lungi, receptorul percepe că discuția este mai puțin importantă decât relația personală dintre cele două persoane.
  • Gradul în care două persoane sunt dispuse să coopereze este relevat de dinamica privirilor pe care le împărtășesc.
  • Din punct de vedere cultural, se poate spune că europenii realizează un contact vizual redus, fiind o cultură de tip non-contact, comparativ cu cei din orientul apropiat, care se privesc mai des.
  • Persoanele timide și introvertite tind să-și mențină raza privirii oarecum „închisă”.

cum-sa-ne-vorbim-din-priviri-scurt-ghid-de-conversatie-vizuala-2

Ochii au puterea de a lumina sau de a îmbătrâni un chip, așa cum pot da la o parte văluri de ceață când vine vorba de cunoașterea unui om drag. Observați ceea ce transmite privirea dvs., căci ea are, într-adevăr, posibilitatea de a transmite cu viteza luminii optimism, calm și acceptare. Uneori, comunicarea vizuală întrece cuvintele, căci până și atunci când nu mai ai nimic de spus, poți oferi o privire, ca o dovadă vie a prezenței tale în dialogul inimilor.

Sursa:
https://www.psychologytoday.com/blog/sideways-view/201412/the-secrets-eye-contact-revealed

Ioana Olărașu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *