azk.ro -cosmetice profesionale pentru saloane

Cum să fii mai empatic în relația cu partenerul

Sâmbătă, 06.Mai.2017 00:00 Comunicare si relatii, Psihologie Lasă un răspuns 1 vizualizari

Ai avut vreodată nevoie să fii ascultat și atât? Să îi povestești partenerului problemele tale, dar să nu îți ofere soluții sau judecăți, ci pur și simplu să te asculte? Sau poate ai încercat să empatizezi cu partenerul dar nu ai reușit pentru că tu vedeai deja o soluție?

Ascultarea activă, deși este crucială într-o relație sănătoasă, este cea mai grea de oferit, mai ales dacă situațiile sunt diferite sau vrei altceva de la acea persoană.

A empatiza cu cineva este de o mie de ori mai important decât siguranța fizică, pentru că pe plan biologic faptul că suntem sau nu pe aceeași lungime de undă, este echivalent cu supraviețuirea. Atunci poate că nu  găsirea soluțiilor  trebuie să fie primordială ci sincronizarea.

De ce este importantă ascultarea activă/empatică

Dacă simți că partenerul  ”te simte” atunci, deja ai atins  un anumit nivel de conexiune emoțională în relație. Chiar dacă percepem diferit o anumită situație, fiecare dintre noi dorește să îi fie înțeles punctul său de vedere. Mai ales când avem anumite probleme emoționale, simțim nevoia să apelăm la partener, din dorința de a ne simți în siguranță. Dacă nu avem această siguranță în relație, de fapt nu există nici o relație.

Ascultarea  activă  are putere vindecătoare pentru ambii parteneri.  Prin faptul că îi ascultăm, de fapt primim adevărul despre ei așa cum sunt, fără nici o prejudecată.  Putem să îi ”auzim” în conversație, ceea ce le facilitează exprimarea, permițându-le să ni se dezvăluie în totalitate.

Ce înseamnă  de fapt ascultare activă/empatică

Într-o manieră simplistă, ascultarea activă presupune  să  menținem un anumit ”spațiu” destinat partenerului, în care acesta să își poată exprima sentimentele fără frică.

Acest lucru presupune  nu numai să simți  trăirile partenerului tău, dar să le și primești cu compasiune și înțelegere, adică să le transformi într-o interacțiune empatică (să nu judeci în primul rând). Ascultarea empatică sau activă nu o folosim în conversațiile zilnice, dar este esențială în anumite situații.

De exemplu, atunci când simți că partenerul tău vrea să discute ceva important cu tine, sau dacă se simt în vreun fel anume sau îți vorbește  din suflet, este cazul să îl asculți, să fii înțelegător , fără ”miștouri” și fără să ”îl iei de sus”.

4 lucruri pe care să le practici în relația cu partenerul

  1. Controlează-ți tendința de a vorbi, ajuta sau rezolva – cel puțin pentru moment nu este cazul. Partenerul o să îți accepte sfaturile odată ce i-ai validat 
  2. Ia la cunoștință percepția și sentimentele partenerului tău – asta presupune să îi indici partenerului că vezi și punctul său de vedere și înțelegi ceea ce simte. Nu înseamnă că vi simți și tu la fel, ci doar că dacă ai fi în locul lor și tu te-ai simți la fel.
  3. Dacă nu ai înțeles clarifică situația– dacă nu ai înțeles ceva din problema partenerului, întrabă-l ce nu ai înțeles, cere informații suplimentare. Astfel, partenerul tău va vdea că îi acorzi importanță și se va simți înțeles.
  4. Fii prezent 100% și nu asculta doar de fațadă – asta presupune să fii atent doar la partener, să ai toate simțurile  Observă limbajul corpului, timbrul vocii și fii pe aceeași lungime de undă cu tot ce este exprimat.

”Empatia înseamnă să vezi cu ochii celuilalt, să asculți cu urechile celuilalt și să simți cu inima celuilalt.”

Alexandra Dănciulescu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *