arleto.ro

Cum să devenim intimi în 3 pași simpli

Duminică, 12.Feb.2017 00:00 Comunicare si relatii, Psihologie Lasă un răspuns 1 vizualizari

„Iluminarea este doar intimitatea cu toate lucrurile.”

Eihei Dogen

 Termenul intimitate vine din latinescul intimus, care este forma de superlativ al lui interior, care, la rândul său, înseamnă partea cea mai profundă. Intimitatea este descoperirea autentică a eu-lui.

Comunicarea interumană pornește de la capacitatea de a fi intimi unii cu ceilalți. Și nu poți fi intim cu o altă persoană, dacă nu ai luat mai întâi contact cu tine.

Poți cunoaște alt om atât de profund pe cât ai ajuns să te cunoști pe tine.

Pentru că trăim în societăți unde aparențele sunt importante și dau tonul potențialelor conexiuni viitoare, studii științifice ne spun în ce măsură am ajuns să ne fabricăm identități care să îi mulțumească pe ceilalți. Robert Feldman, profesor de psihologie la Universitatea din Massachusetts, SUA,  este un un expert în decepție, a cărui cercetare arată că atunci când 2 oameni stau de vorbă pentru prima dată, ei mint cam de 3 ori la fiecare 3 minute.

Ce spune asta despre capacitatea noastră de intimitate?

În locurile unde individualitatea este pusă pe primul plan, nevoia de intimitate reprezintă un punct slab. Și, ca orice nevoie, nu o putem neutraliza sau ignora. Ceea ce facem este să investim timp și energie în domenii ale vieții noastre care fac ca lipsa intimității să nu doară atât de tare. Așa învățăm să ne distanțăm de lucrurile esențiale.

Lipsa intimității creează:

  • Alienare sufletească. Trecem printr-o dezumanizare la nivel interior dacă nu ne putem conecta cu altă ființă.
  • Depresie sau iritare. Să fim în prezența unei persoane care e aici și acum necondiționat lângă noi, ne alimentează cu energie și dragoste de viața de la interior la exterior.
  • Îndoială și rătăcire interioară. Devenim confuzi atunci când nu ne putem deschide față de o altă persoană. Ne simțim ca într-o temniță din care nu se poate ieși.
  • Pseudo-relații în loc de relații autentice. Ca să iubești o altă ființă e necesar să vezi în intimitatea ei. În situația în care tu nu ai devenit intim cu tine, nu ai încă deschiderea care să-ți permită să ajungi la altcineva.
  • Boală. Când nu te-ai descoperit pe tine, există reacții și gândurile ale tale pe care nu le înțelegi. Mintea tinde să țină la distanță ceea nu știe. Așa că, o parte din tine va îndepărta alte părți din tine care nu par a avea sens. Așa apare conflictul interior, care se vede la nivel fizic sub forma de afecțiuni diverse. De la migrene la dureri menstruale, de la crize de ficat la ulcer și amețeli, corpul tău îți spune să te uiți la tine.

Intimitatea dizolvă zidurile pe care le-ai construit la nivel inconștient. Ea te conduce la dragoste de sine în 3 pași:

  1. Realizez că eu voi fi mereu alături de mine
  2. Aleg în orice moment să fiu necondiționat alături de mine
  3. Privesc fără să judec ce se întâmplă în mine.

În intimitate, eu îmi găsesc adevărul obiectiv; eu dau la o parte orice s-a interpus între mine și mine. Nu mă ascund și toate măștile cad. Sunt eu. Și din acest spațiu interior încep să ajung și la alții. Privind în mine, văd pe toată lumea. Și în sufletul colectiv, mă văd pe mine.

Așa devenim intimi.

 Manuela Dumitrașcu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *