arleto.ro

Cele 5 limbaje de iubire – Cheia unei relații sănătoase

Vineri, 27.Ian.2017 00:04 Comunicare si relatii, Psihologie Lasă un răspuns 1 vizualizari

În 1995, doctorul Gary Chaptam a scris cartea intitulată Cele 5 limbaje de iubire: Cum să-ți exprimi devotamentul față de persoana iubită. Începând din august 2009, cartea continuă să fie pe lista best-seller-urilor din New York Times.

Cele 5 limbaje de iubire sunt:

  • Darurile
  • Timpul de calitate
  • Afirmațiile
  • Serviciile
  • Atingerea

În interacțiunile noastre, toți folosim aceste limbaje de iubire. Nu doar în relația de cuplu, dar și în comunicarea cu părinții, copiii, prietenii și colegii de serviciu, folosirea conștientă a acestor limbaje ne ajută să ne facem înțeleși și să îi înțelegem, la rândul nostru, pe ceilalți.

Fiecare persoană are unul sau două limbaje principale și restul secundare. Dacă nu ținem cont de limbajele principale ale celor cu care intrăm în contact, e posibil să nu interpretăm corect gesturile și atitudinile lor.

Spre exemplu, dacă limbajul meu principal este atingerea, dar limbajul principal al copilului meu este afirmația, eu îmi exprim dragostea față de copil prin îmbrățișări. Copilul, pe de altă parte, are nevoie să fie încurajat verbal. Și aici intervine ruptura.

Chiar dacă limbajul meu principal nu este afirmația, eu pot învăța să mă exprim corespunzător față de copil, atâta vreme cât știu la ce anume răspunde acesta. De asemenea, îi pot explica copilului nevoile mele și modul în care eu mă simt iubită.

 Ce înseamnă fiecare limbaj de iubire?

  • Darurile – pentru cei cu acest limbaj de iubire principal, sunt importante micile atenții. O carte, o lumânare parfumată, o floare sau alt obiect de decor. Micile cadouri înseamnă îmi pasă.
  • Timpul de calitate – discuțiile și plimbările lungi, fără întreruperi, îi fac pe cei cu acest limbaj principal să se simtă importanți și iubiți. Dacă persoana cu care ești are acest limbaj de iubire, ea se așteaptă la atenție necondiționată din partea ta. De aceea, atunci când petreceți timp împreună, lasă deoparte telefonul mobil și fii acolo în totalitate.
  • Afirmațiile – cei cu acest limbaj de iubire au nevoie să fie validați verbal. Discuțiile lungi și personale, lipsa criticii și blândețea, reprezintă dovezi de apreciere și dragoste.
  • Serviciile – cum tratezi cu o persoană care are acest limbaj de iubire principal? E simplu! Ești atent la nevoile ei de moment. Persoana în cauză poate nu are timp să ducă mașina la spălătorie, să gătească, sau să ia laptopul de la reparat. Poate pleacă într-un week-end prelungit și nu are la cine să apeleze ca să hrănească pisica. Ajutorul în astfel de cazuri îi face pe cei care apreciază serviciile să se simtă iubiți și sprijiniți.
  • Atingerea – ținutul în brațe, joaca fizică (spre exemplu în zăpadă sau pe plajă), dormitul împreună, mângâierea, sunt elementele prin care comunici cu o persoană care are acest limbaj de iubire. Pentru cei care apreciază atingerea, materialele cu care intră în contact sunt foarte importante. Încălțările și hainele comode și așternuturile delicate îi fac pe cei cu acest limbaj principal să se simtă relaxați.

Îți poți da seama de limbajul sau limbajele principale de iubire ale celor din jur prin analiza comportamentului lor. Oamenii se comportă cu ceilalți cum ar vrea ca restul să se comporte în preajma lor. O persoană pentru care contează timpul de calitate, va face orice îi stă în putință să creeze mediul ideal pentru ca voi să vă conectați fără sa fiți deranjați. O persoană care apreciază afirmațiile, te va asculta cu răbdare și blândețe. Cineva care primește iubirea prin atingere, va căuta să te țină în brațe sau să doarmă lângă sau cu tine cât mai mult.

 Cunoașterea limbajelor de iubire ale oamenilor apropiați ne ajută să construim relații durabile și autentice cu aceștia.

Chiar dacă prima tendință este să acționăm conform cu propriul limbaj principal, în timp vom vedea beneficiile comunicării prin limbajul propriu al fiecăruia.

 Manuela Dumitrașcu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *