esteto.ro

Ce să faci când ești abătut

Miercuri, 22.Feb.2017 00:00 Atitudine si personalitate, Psihologie Lasă un răspuns 1 vizualizari

Știm cu toții ce înseamnă să te „lovească”  depresia, astenia sau melancolia. Cel puțin o dată în viața noastră am fost năpădiți de asemenea sentimente negre. Pentru a pavea o viață productivă și plină, cel mai important lucru este să avem o minte sănătoasă.

În prezent, fiecare dintre noi are probleme, o viață haotică, agasantă, ba chiar, câteodată, avem impresia că viața ne lovește din toate părțile și nu mai putem face față  tuturor obstacolelor.

Mi-au trebuit câțiva ani ca să înțeleg ce e în neregulă cu mine, apoi să încerc să găsesc o modalitate de a trece peste această problemă.Bineînțeles, că nimeni nu știa ce e cu mine, toată lumea avea impresia că sunt veselă tot timpul (poate prea veselă), că sunt calmă, că nimic nu mă atinge, iar când eram singură totul mi se părea dezolant, derizoriu și degeaba. Am încercat diferite metode de tratament, însă  fără succes, apoi am decis că totul depinde de mine, nu de alții. Ca atare, acum, dacă cumva am impresia că se apropie o astfel de perioadă știu ce am de făcut, în așa fel încât să nu se mai agraveze sau să treacă mai repede.

Ca să îmi fie mai ușor mi-am făcut o listă, pe care o păstrez și acum, și care m-a ajutat de fiecare dată.

Sfaturi pentru suflet

Înlocuiește gândurile negative cu cele neutre – nu totul în viață este alb sau negru, viața de cele mai multe ori este gri. Creierul însă nu știe acest lucru, pentru el situația se va afla într-una dintre extreme, de aceea cel mai bine este să transformi gândurile negative în gânduri neutre, cât mai aproape de adevăr. Cu timpul le poți transforma în gânduri pozitive.

Downloads (2)

Fi creativ – acum este momentul prielnic să vezi cât de dibace și creativ poți fi. Ce talente ascunse ai? Folosește-ți imaginația! Eu am ales să pictez, și nu pentru că știu cum ci pentru că întotdeauna m-am întrebat cum ar fi să pictez. Nu trebuie să fie vorba neapărat despre asta, poate fi vorba de cusut, croșetat, prăjituri, orice, atâta timp cât ne ține ocupați, iar creierul nostru va avea impresia că se joacă.

Stabilește-ți o rutină zilnică, dar pozitivă –  faptul că ești organizat este un atu în momentul în care ești în depresie. În momentul în care știi că ai ceva de făcut în ziua respectivă, creierul tău va fi prea ocupat pentru a se gândi la altceva. Rezervă-ți timp pentru o activitate pozitivă, fie că este o activitate sportivă, cititul unei cărți sau pur și simplu mângâiatul unui animal domestic; important este ca activitatea să fie pozitivă, să te distragă de la gândurile negative care nu-ți dau pace.

Practică yoga sau meditația – încearcă să te conectezi cu Universul, cu Dumnezeu sau doar cu sufletul tău. Te poți ruga, poți medita, te poți plimba în natură, sau orice altceva îți place. Chiar dacă e vorba de Spirit sau creativitate, ține cont de faptul că una o hrănește pe cealaltă, iar când te simți conectat cu Universul, de abia atunci începi să simți că ai puterea să schimbi ceva în viața ta.

Fi mai disciplinat!- găsește ceva de făcut, în fiecare zi, ceva care să îți aducă satisfacție. Primul pas este mai greu, începe de la ceva ușor și apoi notează-ți în jurnal de fiecare dată când ai reușit (te plimbi 30 de minute pe jos sau nu mai mănânci sărat). Acest lucru îți va spori încrederea în tine!

Ai grijă de tine – tu ești singurul care știe ce e mai bine pentru el.Dacă ai probleme grave în acest moment, poartă-te cu tine ca și cum ai fi cel mai bun prieten al tău, nu te simți niciodată vinovat pentru că ai anumite nevoi.

Scrie într-un jurnal – acum suntem cel mai vulnerabili, de aceea ne este foarte greu să împărtășim cu alții ceea ce simțim. O să-ți fie mult mai ușor dacă te apuci și îți scrii problemele, după o perioadă o să vezi că rezolvarea va veni mai ușor.

Ca bonus, în fiecare seară , înainte de a adormi, imaginează-ți sau vizualizează cum ai vrea tu să fii de fapt, care este Eul tău adevărat. Fă acest lucru în fiecare seară, trebuie să vrei să progresezi ca să poți atinge o anumită stare sau nivel spiritual, și cel mai important: trebuie să te simți bine tu cu tine!

Alexandra Dănciulescu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *