Ce alimentaţie ar trebui să adoptăm iarna şi primăvara?

Miercuri, 21.Oct.2015 14:58 Diete, Sanatate Lasă un răspuns 1 vizualizari

Deoarece alimentaţia are un rol determinant pentru sănătatea noastră, aceasta trebuie să fie adecvată vârstei şi trebuie adaptată în permanenţă nevoilor calorice ale organismului.

Ce alimentatie ar trebuie sa adoptam iarna si primavara? 2

Starea de sănătate şi starea de spirit sunt strict legate de modul în care ne alimentăm

Odată cu venirea iernii, organismul nostru este mai vulnerabil, datorită temperaturilor scăzute, iar obiceiul de a mânca sănătos devine şi mai important. E demonstrat faptul că 70% din sistemul imunitar al organismului este situat în intestin, iar serotonina fiind hormonul fericirii. Ca urmare, este evident că printr-o alimentaţie corectă ne putem menţine şi creşte rezistenţa la îmbolnăvire, inclusiv la infecţiile frecvente din timpul iernii dar şi ale primăverii. Cu cât deficitul de “hormoni ai fericirii” creşte, cu atât organismul devine mai labil emoţional, mai depresiv, mai “receptiv” la stres. În aceste stări negative, organismul devine vulnerabil la factorii externi şi astfel îi scade imunitatea – deoarece se secretă (numai în stări negative) mult cortizon, şi nu adrenalină.

Cortizonul mai e denumit de psihologi şi “hormonul eşecului” şi este cel mai periculos pentru organismul uman. În aceste momente PH-ul organismului scade, mediul intern al corpului devine “acid”, propice pentru tot ce inseamnă “boală”. Când PH-ul e neutru sau puţin bazic peste ( 7,4 ), organismul este încărcat cu energie şi nici un virus sau boală nu îl pot atinge. Starea de alcalinitate apără organismul de tot ce înseamnă virus sau boală.

Ce alimente ar trebui să consumăm pe parcursul iernii, dar şi la începutul primăverii pentru a ne asigura un sistem imunitar puternic?

Iată câteva soluţii:

1.Seminţele oleaginoase. Prin faptul că aduc organismului acizi graşi polinesaturaţi (vitamina F) şi mononesaturaţi (acid oleic), seminţele oleaginoase contribuie la reducerea colesterolului, la sănătatea pielii şi a mucoaselor, de asemenea şi la o bună nutriţie celulară, prin acţiunea asupra membranelor. Vasele de sânge şi inima îşi păstrează tonicitatea optimă mult mai mult timp graţie acestor compuşi. Deoarece nu conţin colesterol şi cantitatea de acizi graşi saturaţi este mică, seminţele oleaginoase sunt cele mai sănătoase surse de lipide. Oleaginoasele se dovedesc a fi energizante, prin valoarea energetică mare a lipidelor din compoziţie. Totodată, prin conţinutul mare de fibre, ajută digestia, favorizând tranzitul intestinal. Pe lângă vitamina F, seminţele conţin şi alte vitamine liposolubile: A (beta – caroten), E şi K, esenţiale pentru buna desfăşurare a proceselor fiziologice. Consumaţi de preferinţă seminţe de floarea soarelui, migdale, nuci, caju şi fistic.

2.Cerealele integrale – mai mult decât fibre. O porţie de cereale este bogată în vitaminele C, B1, B2, B3, B5, B6, B12 şi acid folic, în minerale precum calciu, fier, magneziu, fosfor sau zinc. Prin urmare veţi putea fi într-o formă maximă în fiecare zi. Rolul fibrelor din cereale este unul esenţial în menţinerea sănătăţii organismului: fluidizarea traficului mâncării în aparatul digestiv, au foarte puţine calorii, ajută la scăderea colesterolului din sânge, previn cancerul intestinal sau diverse afecţiuni ale sistemului cardiovascular şi, foarte important pentru slăbire, menţin glicemia constantă.

Ce alimentatie ar trebuie sa adoptam iarna si primavara? 33.Verdeţurile. Consumaţi cât mai multe plante comestibile verzi – salate, ceapă verde, lobodă, urzici, cicoare, păpădie, năsturaşul, sălăţica (untişor), leurda, usturoiţa, măcrişul iepurelui, brânca, andive, măcriş, spanac, varză, pătrunjel verde, mărar verde, etc. Sunt bogate în fibre şi vitamine şi în plus curăţă şi alcalinizează sângele prin clorofila lor din frunze. Clorofila prezintă efecte net benefice şi asupra organismului uman. Extern, acţionează ca dezodorizant, dezinfectant şi tonic cutanat iar intern, stimulează respiraţia, ajută la epurarea reziduurilor şi contribuie la combaterea anemiei. Plantele comestibile proaspete cu frunze verzi (verdeţurile), prin faptul că au o compoziţie foarte bogată în clorofilă, reprezintă o sursă importantă de magneziu, metal component obligatoriu al moleculei de cloroplastină.

Ce reguli ar trebui respectate pentru o sănătate sporită:

  • Dormiţi între orele 22.00 şi 05.00.
  • Beţi apă (numai plată sau de izvor) înainte de fiecare masă, nu în timpul mesei, nici după masă.
  • Faceţi o cură de detoxifiere cu fructe, apă şi pudră de orz verde înainte de orice schimbare.
  • Nu uitaţi de omega 3 vegetal (de in, în special), e foarte important pentru organism.
  • Grijă mare la combinaţiile alimentelor.
  • Grijă mare la gânduri – cu cât sunt mai negative, cu atât ne îmbolnăvim mai repede şi mai rău.
  • Meditaţi, faceţi pauze de relaxare.

Mihai Cioc


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *