azk.ro -cosmetice profesionale pentru saloane

Care este următorul pas după ce ai ieșit dintr-o relație abuzivă

Luni, 20.Feb.2017 14:35 Comunicare si relatii, Psihologie Lasă un răspuns 1 vizualizari

Știm că o relație abuzivă lasă anumite răni. O relație abuzivă fizic lasă răni fizice și emoționale, cele fizice  se vindecă în timp, dar cele verbale, emoționale nu se vindecă atât de ușor. Din cauza acestor răni emoționale ne închidem, devenim mai cinici, ridicăm un scut pentru a ne proteja.Totodată, avem impresia că pe oricine am întâlni, un om cu care am vrea să avem o relație, ne va răni în același mod ca predecesorul său, și că toți sau toate sunt la fel. Astfel, încrederea în oameni este distrusă și implicit, și viitoarele relații.

Nu pot spune că doar bărbații fac acest lucru sau doar femeile. Abuzul, indiferent sub ce formă se prezintă el poate fi exprimat și de bărbați și de femei. După o relație abuzivă, în general, ne pierdem încrederea în noi, ne pierdem stima de sine, uităm cât de valoroși suntem și nu mai avem încredere în sexul opus.

Problema, de abia acum intervine. La un anumit moment, devenim ”obsedați”  de  găsirea partenerului potrivit (și nu neapărat pentru că este momentul potrivit, ci pentru că trebuie să intrăm în rândul lumii, sau pentru că ne simțim presați de societate), cineva care să elimine orice resentiment pe care l-ai putea avea legat de sexul opus.

Problema este că, ”obsesia” asta nu va face decât să atragă oamenii nepotriviți sau să îi îndepărteze pe cei potriviți, deoarece fiecare întâlnire va constitui un  test, pe care evident nu îl va trece nimeni.

După ce ți-ai petrecut o anumită perioadă cu o persoană care s-a purtat urât cu tine, este absolut normal să nu mai ai încredere în oamenii pe care îi întâlnești, dar singurul lucru pe care îl vei face este să te aștepți ca următorul să facă același lucru. Adică vei aștepta ca fiecare ”potențial” pe care îl vei întâlni, să-ți demonstreze că ai dreptate, că este la fel cu ultimul.

light-grey-background-pattern-i11 (4)

 

Nu ne dăm seama, dar atragem ceea ce gândim!

Când spun că am parte ”numai de incapabili, prost crescuți”, sau orice altceva, asta voi atrage! Știu că nu pare credibil, dar gândește-te la ultimele relații. Îmi vei spune că nu este adevărat, că nu ai un tipar. Ești sigur/ă? Ce nu a mers bine în ultima sau ultimele relații? Când mă refer la tipar, nu este vorba de brunet sau cu ochii albaștrii, mă refer la același tipar de personalitate.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci, după o asemenea relație, este să îți acorzi timp să te refaci. Nu sări din lac în puț! Găsește-te  pe tine, adu-ți aminte cât de valoros sau valoroasă ești ca om!

Primul pas spre recuperare sau spre vindecare, este să încerci să vezi cum ești tu cu tine la o întâlnire și care sunt lucrurile care îți plac, sau cele pe care trebuie să le schimbi. Nu te gândi la vorbele urâte din trecut și nici la comportamentul abuziv al fostului partener. Acum ai puterea să începi ceva nou, să renaști, să te bucuri de un nou început, tu cu tine!

Știu că pare un clișeu:  dar IUBEȘTE-TE PE TINE! Folosește această expresie ca pe o mantră, la un anumit moment o să-ți dai seama că am dreptate, chiar dacă acum ți se poate părea o prostie.

În momentul în care te vei regăsi, vei putea uita de relația sau relațiile eșuate, vei putea să te exprimi cu sexul opus, sigur/ă pe tine, vei deveni omul valoros care va putea impune niște limite, și nu vei mai atrage persoanele nepotrivite. Astfel vei realiza că nu toți suntem la fel, și vei putea ieși la întâlniri cu sufletul deschis, fără frică că vei fi dezamăgit/ă.

Cum să te vindeci de o relație abuzivă

  1. Elimină orice sentimente negative din viața ta – de câte ori ai vreun sentiment negativ, legat de o persoană de sex opus, întreabă-te de unde a apărut acest sentiment? Cum a început? Adică, dacă eu cred că toți bărbații sau toate femeile înșeală, de unde a apărut această credință: din experiența mea cu părinții, prietena/ul, soțul/soția?
  2. Ești convins/ă 100% că aceste sentimente sunt valide? – este posibil ca nu toți bărbații sau toate femeile să fie construite după același calapod? Poate înșelatul este valabil doar pentru câțiva, nu pentru toți, ca atare nu îi putem cataloga pe toți la fel. Astfel, după ce realizezi că nu toți suntem la fel, și că nu îi putem învinui pe unii pentru greșelile altora, de abia atunci poți să mergi mai departe și să îți recunoști că există și oameni în relații fericite.
  3. Transformă sentimentele negative în sentimente pozitive – adică  ”nu toți bărbații/femeile  înșeală ci doar cei care nu sunt credincioși și loiali. Omul pentru mine, este un om bun care nu va înșela, un om care va spune adevărul și ale cărui acțiuni îmi vor dovedi acest lucru. Nu voi mai presupune că orice om înșeală, ci în schimb voi căuta numai lucrurile bune.”
  4. Repetă nr. 3 ca pe o mantră, în fiecare zi – adică : ”există oameni buni sau voi atrage numai oameni care nu înșeală”. Gândește pozitiv și vei atrage numai lucruri pozitive în jurul tău, astfel că persoanele pe care le vei întâlni vor avea mai mult calități decât defecte.

Și cel mai important lucru: nu te mai învinovăți! Nu ai de ce. Învață să te iubești pentru Omul valoros ce ești, să te apreciezi la adevărata ta valoare, astfel încât în jurul tău vei atrage numai oameni care te vor vedea la fel.

Nu rămâne într-o relație abuzivă doar pentru că tu iubești! Nimic nu va compensa abuzurile!

Alexandra Dănciulescu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *