Ronde.ro

Când avem o problemă sufletească – apelăm la duhovnic sau la psiholog?

Joi, 22.dec..2016 12:49 Psihologie, Psihologie Spirituala Lasă un răspuns 1 vizualizari

Beneficiile terapeutice ale spovedaniei vs. terapia psihologică

Suntem martorii unei perioade de tranziție și confuzie cred, în a alege să mergem la psiholog sau la preot. În cultura noastră religioasă Fețele Bisericești au jucat un rol important în comunități mai mult în zona rurală unde sunt importante și acum. La oraș, observ cu tristețe că lumea nu mai știe să facă diferența între preotul –om și Instituția Biserică. Psihologii și ei încă nu sunt parte din viața noastră, așa cum se întâmplă în occident. Ce îi rămâne de făcut omului modern, unde să își spună oful și să-si elibereze sufletul de poverile lumești? Se naște întrebarea: unde să mă duc, cine mă poate ajuta?

Voi încerca să clarific pentru cei interesați diferențele și asemănările dintre cele două categorii ca fiecare să știe la ce se poate aștepta.

Beneficiile întâlnirii cu Biserica

Preotul este o persoană înzestrată cu Har de la Dumnezeu. Sfintele Taine, vindecă de obicei ceea ce omul nu poate face, prin mijloace neștiute și nerevelate pentru omul simplu. Duhovnicul obține iertarea pentru păcatele noastre, ne dă binecuvântarea, ne liniștește mintea, ne curăță sufletul și ne împacă cu noi inșine. Omul modern s-a depărtat de aceste bucurii ale vindecării, încercând să înțeleagă, să știe totul și a pierdut încrederea în ceea ce nu cunoaște și nu are o explicatie logica, credința.

banner psihologie

Postul, spovedania și împărtășania au tocmai acest scop, de a ne reîntoarce la sufletul curat de copil, nepervertit de gândurile noastre de adulți și emoțiile grele care ne împovărează sufletul. Mai mult de atât, participarea la slujbe, alături de alți oameni, uitând cine suntem din punct de vedere social, ne rezolvă separarea minții de inimă, izolarea și teama de oameni. Există ceva care ne unește pe toți și in biserică, alături de Cuvintele, Cântecele Religioase și Rugăciunile Sfinte, simțim bucuria de a fi Copiii Lui Dumnezeu. Este o pace interioară care aduce bucurie. Vă invit pe toți să încercați să intrați în Biserică în aceste zile când sărbătorim Nașterea Domnului, să uitați tot ce știți despre acest subiect și să priviți în jur ca și cum ar fi pentru prima dată, cu curiozitate, fără judecată.

Încercați să vă rugați, să cântați sau pur și simplu să poposiți pentru o vreme într-o Biserică și să vă cufundați în tăcere, ascultând, contemplând.

Terapia psihologică

Psihologul vă ascultă, vă susține, vă oglindește imaginea pe care o arătați lumii sau cea pe care o aveți despre voi. Cu compasiune și susținere, vă sprijină să faceți alegeri care vă fac fericiți, independent de dorința terapeutului. În terapia psihologică persoana își face ordine în suflet și în gânduri, se impacă cu emoții uitate sau ascunse, acceptă ce nu poate schimba la el și încearcă alte perspective asupra situațiilor sau problemelor pentru care vechile soluții nu se mai potrivesc.El doar vă însoțește într-o incursiune in interior, ajutat de experiențele din viața voastră, de felul în care le-ați receptat și ce ecou au avut în sufletul vostru. Munca de transformare o faceți singuri, ajutați de viață.Terapeutul vă poate întelege, poate empatiza cu voi dar nu va obține eliberarea de păcate. Munca psihologică se menține la nivelul minții implicând și emoțiile iar toate acestea pot duce sufletul pe o altă direcție mai liniștită și o acceptare a lumii și a noastră așa cum suntem.

 

Corina Ivan


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!