dehaine.ro

Adevărul gol-goluț despre curele de detoxifiere

Joi, 03.Noi.2016 14:31 Nutritie, Sanatate Lasă un răspuns 1 vizualizari

Ai încercat vreodată un masaj de detoxifiere? Ai cumpărat vreodată un program de detox cu smoothie-uri și sucuri de fructe și legume? Ai încercat un supliment  de tipul “Cleanse” care a promis că la final vă veți simți mai ușor, mai sănătos, mai subțire și mai plin de energie decât ați fost vreodată? De obicei vânzarea acestor tipuri de produse are parte de un adevărat boom pe piață în special în perioadă imediată după sărbători (cu toate acele indulgențe inevitabile). În mod alternativ, mai există situația de a apela la aceste metode de detoxifiere cu câteva săptămâni înainte de sezonul estival pentru a intră în costumul de baie preferat sau pur și simplu doar pentru că se constată o acumulare de toxine și kilograme de-a lungul multor ani, care duce la acumularea a prea multor articole de vestimentatie preferate în partea din spate a dulapului…

O minune durează trei zile…

Așadar, de ce să nu adoptăm aceste planuri de detox? Doar sunt soluțiile salvatoare care nu numai că ne promit să ne scape de kilogramele în plus, dar mai vin la pachet și cu alte avantaje: pielea mai luminoasă, reduc deranjantele probleme digestive și ne scapă organismul de la atacul toxinelor de care avem parte zilnic.

Aceste cure de detoxifiere câștigă popularitate în masă mai ales când sunt susținute  atât de pasionații de sănătate și celebrități deopotrivă, noțiunea de eliminare a toxinelor din organism, în doar câteva zile pare a fi o soluție foarte atractivă – dar oare chiar așa să și fie…?!

adevarul-gol-golut-despre-curele-de-detoxifiere-2

Organismul se detoxifică singur, în fiecare zi, fără ca noi să facem ceva ieșit din comun

În primul rând, este important să înțelegem ce înseamnă cu adevărat termenul „dezintoxicare”.  În adevăratul sens medical, este utilizat pentru a se referi la eliminarea din organism a substanțelor nocive și care dau dependentă, cum ar fi otrăvurile, drogurile și alcoolul etc. Dar, în ultima perioadă, acest termen de “detox” mai pe scurt și-a găsit definiția sa proprie sub formă unui regim alimentar restricționat pe termen scurt, care implică, de obicei, abstinență de la anumite alimente și băuturi, și care poate fi însoțită, de regimuri de sănătate și frumusețe elaborate (de la periajul corporal la deoxifierea pielii plin aplicarea măștilor pe bază de argilă).

Detoxifierea poate merge de la o variantă moderată la una extremă-de obicei, se elimină zahărul, cofeina, alcoolul și alimentele rafinate; foarte des întâlnită este, cu toate acestea, excluderea și a altor grupe de alimente, cum ar fi lactate și alimentele care conțin gluten. Mai mult decât atât, există pastile specifice și siropuri dedicate curățării și detoxifierii sistemului digestiv, a colonului sau chiar variante extreme de regimuri de repaus alimentar, fiind vorba de o dietă bazată efectiv pe lichide.

Detoxul acum mii de ani

Ca să fim sinceri, ideea de abstinență totală de la mâncare nu reprezintă nicio noutate. De fapt, istoria ne arată că strămosii noștri erau adopții postului negru pentru a sprijini procesele de regenerare ale organismului, și există și unele studii științifice care demonstrează această teorie că o modalitate de a sprijini diminuarea anumitor markeri inflamatorii, dar numai atunci când este adoptat pentru o cauză specifică și sub o atentă supraveghere din partea unui specialist. Dar acesta este un concept îndepărtat de fenomenul modern detoxifierea pseudo-medicală care se promovează la orice pas. De fapt, cele mai multe dintre aceste concepte de detoxifiere nici măcar nu reușesc să identifice ce fel de toxine sunt cele la care se referă și se vor elimina din organism în urma adoptării unui astfel de program, fapt care pune întreg principiul de detoxifiere și mai mult sub semnul întrebării și al scepticismului.

Andreea Merț


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *