esteto.ro

8 mantre care te ajută să te refaci după o despărțire

Marți, 21.Mar.2017 12:15 Atitudine si personalitate, Psihologie Lasă un răspuns 1 vizualizari

Nu trebuie neapărat să fii o persoană nervoasă ca să suferi de anxietate, sau să fii o persoană melancolică ca să suferi de depresie după o despărțire sau o pierdere.

Chiar dacă ești sau nu romantic/ă, există oameni în viața ta, familie, prieteni, vecini, de care depinzi atunci când vine vorba de afecțiune și stabilitate.

Câteodată această pierdere sau despărțire, se întâmplă ca urmare a încercării de a rezolva o problemă, dar în majoritatea cazurilor, totul se termină fără un avertisment. Astfel, rămâi fără cuvinte, șocat/ă, încercând să îți repari inima frântă și viața dezrădăcinată.

Fericirea, întotdeauna, este o alegere!

Toți trecem la un moment dat prin astfel de stări. În primă instanță, te simți paralizat, pentru că șocul nu te lasă să vezi ce s-a întâmplat. Singurul lucru la care te poți gândi este: că ești singur/ă. Apoi urmează amintirea tuturor sacrificiilor pe care le-ai făcut în relație, lucru care te va înfuria sau te va lăsa fără speranță.

Această furie este de obicei, cea care te orbește și te face ori să renunți la orice speranță, ori să revii la fostul partener cu o mie de întrebări sau cu încercări de împăcare. Din experiență îți spun: NU FACE ACEST LUCRU! Nu funcționează, plus că trebuie să te gândești la un lucru foarte important: dacă nu a mers din prima, șanse să meargă nu există (ciorba reîncălzită nu mai e bună).

Privește acest moment ca pe o oportunitate din care ai ce învăța.

Cele 8 mantre care te ajută într-o despărțire

  1. NU SUNT SINGUR/Ă – fiecare dintre noi a pierdut la un moment dat o persoană dragă, cel puțin. Dacă nu ți s-a întâmplat încă, stai liniști/ă se va întâmpla. Face parte din viață și aceste lucruri te determină să îți găsești puterea interioară. Astfel, vei întâlni în călătoria vieții tale: noi prieteni, învățători și oameni de care vei putea depinde.
  2. Tristețea face parte din procesul de evoluție – este foarte important să jelești pentru a te elibera de sentimentele de tristețe și pentru a putea trece mai departe. Nu  trebuie să te auto-pedepsești pentru că ești trist, trebuie să simți pentru a putea trece peste.
  3. Pot controla doar acțiunile mele – tristețea, mânia, ura sunt rezultat al frustrării că nu ai putut sau că nu ai schimbat nimic. Dar nu ai fi putut schimba lucrurile, asta trebuie să înțelegi! Nu poți controla cursul vieții sau deciziile altei persoane,  nu poți schimba ce s-a întâmplat deja! Tot ceea ce poți face este să controlezi cum reacționezi tu la această situație dacă vei mai trece prin așa ceva.
  4. Pierderea nu are logică – dacă despici firul în 14 nu vei face decât să ai mai multe sentimente negative. Când s-a terminat relația? Ce s-a schimbat? De ce nu mă mai iubește? La ce se gândește? NICIODATĂ NU O SĂ ȘTII ADEVĂRUL, NU TE MAI CHINUI!
  5. Fericirea este o alegere – poți să fii fost fericit cu cineva la un moment dat, dar nu acel cineva te-a făcut fericit. Tu ai ales să fii fericit cu acea persoană, la fel cum poți alege să fii fericit cu altcineva.
  6. Speranța că vei mai iubi este cheia fericirii – nu faptul că celălalt te-a iubit te-a făcut fericit, ci abilitatea ta de a iubi. Fericirea nu e condiționată de o persoană anume, acea persoană doar s-a nimerit să fie ”receptorul” iubirii tale. La fel cum ai iubit în trecut, la fel vei iubi în viitor, și poate de data aceasta va fi cineva care te va iubi și respecta așa cum meriți.
  7. Orice relație ai fi avut vine înaintea celei mai bune relații – câteodată ai o conexiune foarte profundă cu cineva când nu ești vindecat suficient. Ca atare, ești vulnerabil/ă și deschis/ă către lucruri noi, sentimentul de euforie pe care îl simți nu poate fi duplicat, dar asta nu este vina celeilalte persoane, ci pentru că tu te-ai schimbat. Sigur îi vei simți lipsa, dar faptul că nu îl mai ai este de fapt, un lucru bun, înseamnă că nu mai ești vulnerabil/ă, că ești puternic/ă. O să vezi că ceea ce ai învățat din relația anterioară te-a făcut să o ai pe cea care erai menit/ă să o ai.
  8. Fii prezent/ă – nu mai retrăi trecutul căci este dureros. Toate amintirile pierderilor dor, iar nesiguranța viitorului nu face decât să exacerbeze frica de necunoscut. Poți face ceva în această privință? NU. Prezentul este cel pe care ne putem lăsa amprenta, atât.

Timpul într-adevăr vindecă orice rană, și nu pentru că amintirea acelei pierderi dispare, ci pentru că odată cu trecerea timpului răspunsurile vin mai ușor, iar ceea ce alegem să învățăm din aceste răspunsuri nu depinde decât de noi.

Repetă-ți aceste mantre de câte ori simți nevoia!

Alexandra Dănciulescu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *