Ronde.ro

7 Fobii neobișnuite și cum ne afectează ele viața

Marți, 06.dec..2016 12:31 Fobii si emotii negative, Psihologie Lasă un răspuns 1 vizualizari

Pentru început, indicat ar fi să vedem ce este, de fapt, FOBIA. Specialiștii psihologi spun că fobia este o teamă inexplicabilă, irațională, ilogică față de o situație, un animal sau o acțiune posibilă. Comportamentul acesta devine persistent în timp și afectează, evident, buna desfășurare a activităților cotidiene.

De multe feluri și cu multe direcții, fobiile se pot împărți în cele comune – frica de ace, de avion sau de rozătoare – și cele cel puțin caudate, despre care am decis să discutăm în materialul următor.

  1. Deipnophobia se traduce prin teama de a face conversații la restaurant. Incredibil sau nu, există oamenii care refuză ieșirile în oraș – fie că vorbim despre business, fie că vorbim despre personal – din cauza totalului disconfort cu care se confruntă în momentul în care sunt nevoiți să poarte discuții cu partenerul de masă, la restaurant.
  2. Pentheraphobia se traduce prin frica de soacră. În primă fază pare o idee cel puțin nostimă, dar iată că, medical vorbind, există o astfel de teamă. Așadar, de astăzi înainte putem spune că relația noră/ginere – soacră poate fi studiată la facultatea de medicină. Din aceeași categorie face parte și novercaphobia – care este teama de mama vitregă.
  3.  Eisoptrophobia se traduce prin teama de oglinzi. Fie că vorbim despre ghinioanele despre care se vorbește că ar veni dacă sparg o oglindă, fie că vorbim despre o teama că ar putea vedea pe cineva străin sau mort reflectat în oglindă, există persoane care ajung să uite definitiv de acest obiect de decor.
  4. Kathisophobia se traduce prin teama de a se așeza pe scaun. Deși la prima vedere pare ceva foarte simplu, situație este mult mai complicată. Acestă fobia are mai multe valențe: o dată poate fi declanșată de o condiție medicală – hemoroizii, însă poate fi declanșată și de abuzuri din copilărie sau de o teamă inexplicabilă de a sta în fața unei audiențe sau a unui public format din oameni influenți.
  5. Mageirocophobia se traduce prin teama de a găti. Întâlnită, în special, în cazul persoanelor singure, cei care au aceeastă fobie se simt extrem de intimidați de persoanele despre care cred ei că gătesc foarte bine, de aceea decid să se izoleze și de ei și în general.
  6. Pediophobia se traduce prin teama de păpuși. Vorbim despre plușuri, despre păpuși frumoase sau păpuși urâte. Acest gen de fobie nu face diferența între ele și este, de fapt, o teamă subconștientă față de reprezentările false ale ființelor neînsuflețite.
  7. Ablutophobia se traduce prin teama de a face baie. Poate fi o fobie declanșată în urma unui eveniment neplăcut întâmplat pacientului, unui cunoscut sau văzut de acesta la televizor, de exemplu. Această frică se poate declanșa și prin simpatie, dacă există problema în familie sau în cercul de prieteni, ea se poate manifesta mai departe și la altcineva. Ablutophobia se poate declanșa în copilărie, însă este diagnosticată, în general, ceva mai târziu.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!