6 strategii de a opri văicăreala din viața ta

Te plângi des? Simți că tot ceea ce întreprinzi te face să te plângi? Faptul că ne plângem de ceea ce ni se întâmplă, este similar cu fumatul sau cu ciocolata, amândouă ne fac să ne simțim bine. De ce? Pentru că ne permite să ”răsuflăm” negativitate. Deși știm că nu ne face bine, continuăm să o facem, ca o plăcere vinovată.
Cercetătorii au descoperit nu numai că ”plângerile” exprimă negativitate ci și faptul că odată setați pe ideile negative, creierul va începe să se concentreze numai pe negativitate. Ce se întâmplă din acest moment? Vei deveni un om ”ciufut” căruia nimeni nu îi va putea intra în voie.
Neuronii încep să se întindă unul către celălalt, atunci când o acțiune a fost repetată. Cu cât te plângi mai mult cu atât este mai ușor, și nici măcar nu o să realizezi că asta faci.
Cât de curând, comportamentul tău, va fi setat automat pe această acțiune, iar legăturile dintre neuronii tăi vor deveni permanente. Așa cum spun cercetătorii: ” neuronii care lucrează împreună se leagă unul de clălalt.
Când te plângi tot timpul, acest lucru afectează ți alte zone ale creierului tău. Cercetătorii de la Universitatea Stanford, au descoperit că plângerile constante distrug hipocampusul- zona care se ocupă cu rezolvarea problemelor; dar și zona care, dacă este distrusă, poate provoca boala Alzheimer.
Pe lângă aceste reacții negative asupra creierului, organismul eliberează niște substanțe chimice atunci când ne plângem de ceva. În momentul în care ne plângem eliberăm cortizol, care este hormonul stresului. Cortizolul redirecționează oxigenul, sângele și energia către orice altceva decât pentru nevoile esențiale, cum ar fi supraviețuirea.
Există multe efecte secundare ale eliberării de cortizol:
- În primul rând, îți distruge imunitatea
- Organismul tău va fi mai susceptibil diabetului, bolilor de inimă, creșterii colesterolului rău ( HDL).
Ce să faci ca să nu te mai văicărești de viața ta
”În loc să te plângi că tufa de trandafiri are spini, fi fericit că are trandafiri”- Proverb
Pentru a găsi strategii care să te facă să te oprești din ”văicărit”, poți utiliza mindfuness. Mindfulness înseamnă să privești din perspectivă, să te dai puțin în spate și să observi ceea ce simți și ceea ce gândești , acum, în prezent, fără a avea prejudecăți.
6 strategii pe care le poți utiliza
- Schimbă modul de a gândi – știu că e mai ușor de zis decât de făcut. Din cauza evoluției, creierul nostru tinde mai mult spre negativitate. Când te trezești că spui sau gândști negativ, observă-te și spune ceva pozitiv.
- Îmbrățișează orice emoție – asta presupune să nu lași negativitatea să se adune până la refuz. Când te simți anxios sau trist, acceptă aceste sentimente ca pe un prieten. Asta înseamnă că nu vei aduna resentimente până la refuz.
- Practică meditația – de cele mai multe ori mintea noastră aleargă în toate direcțiile. Meditația te poate ajuta să îți liniștești mintea și să gândești pozitiv.
- Încearcă să nu mai judeci – deseori îi judecăm pe ceilalți, pentru că nu se ridică la standardele noastre. Adevărul este că nu le cunoaștem povestea. Dacă te-ai pune în pielea lor, nu vei mai emite judecăți despre alți oameni.
- Fi recunoscător– dacă doar apare ideea de a te ”văicări” concentrează-te pe ceva ce ești recunoscător. Acest lucru reduce nivelul cortizolului și te face să gândești pozitiv. Dacă însă, vrei neapărat să te plângi fă în așa fel încât să fii sigur/ă că ai un scop precis și încearcă să încorporezi soluții pozitive. Dacă nu au rezolvare atunci nici nu este cazul să te concentrezi pe aceste probleme.
- Jocul banilor – de câte ori te plângi prietenilor, trebuie să le dai un leu , același lucru li se aplică. Nimic nu îți trezește creierul ca faptul că poți pierde bani.