Ronde.ro

6 lucruri toxice pe care le facem într-o relație și cum să le evităm

Joi, 09.mart..2017 00:00 Comunicare si relatii, Psihologie Lasă un răspuns 1 vizualizari

Ce sunt acelea obiceiuri negative într-o relație? Nu ne învață nimeni cum să avem o relație, cum să ne comportăm într-o relație, cum să facem să menținem o relație. În școală învățăm despre biologie, despre organele sexuale, poate citim și câteva povestioare de dragoste ale secolului 19, dar nicăieri nu există vreun sfat despre relații.

Toți învățăm despre relații pe propria piele și de cele mai multe ori nu este într-un sens pozitiv.

Problema principală este că obiceiurile astea negative ne sunt îndoctrinate de mici, de cultura și societatea în care trăim. În filme și în cărți vedem partea pozitivă, poveștile de dragoste cu happy-end, totul se termină cu: ”și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”, nimeni nu trece de pragul acesta.

Nimeni nu s-a întrebat niciodată ce s-a întâmplat după ce s-au căsătorit.

Toți am citit ”Romeo și Julieta”, am suferit alături de ei, dar nu ne-am întrebat dacă nu ar fi murit ar mai fi avut o viață fericită sau s-ar fi certat pentru că Romeo nu putea să-și pună ciorapii în coșul de rufe, lăsându-i în schimb aruncați pe jos?

Societatea ne învață să ne trată unii pe ceilalți ca pe niște obiecte, implicit și relațiile dintre noi. În general, și nu vreau să dau vina nici pe bărbați nici pe femei, considerăm persoana de lângă noi ca pe un trofeu sau un atu, ”ceva” care ne ajută să progresăm în viață, nu ”cineva”.

Există suficiente cărți inspiraționale sau motivaționale, care oricum nu te ajută cu nimic. Pe lângă asta, tot ceea e aplicăm în viața noastră, aplicăm pentru că am crescut cu lucrurile acelea de mici, le-am văzut în relația părinților noștri.

6 lucruri toxice pe care le facem  într-o relație

  1. Când ții socoteala – faptul că unul din parteneri ține minte că i-ai greșit acum 5 ani și îți scoate ochii și acum, nu este benefic pentru relația voastră. Când însă, și celălalt partener face același lucru, adică îți reproșează și el ceva, nu faceți decât să vă țineți socoteala unul altuia. Aici este de fapt, problema, fiecare dintre parteneri folosește aceste tertipuri pentru a deturna de la problema actuală. Dând vina unul pe celălalt nu rezolvați nimic, ba din contră problema se adâncește, până într-atât încât nu o să vă mai suportați unul pe celălalt. Ceea ce poți face este să nu mai amâni problemele și apoi să îi scoți ochii. Dacă ai acum o problemă, încearcă să o clarifici ACUM, nu peste 5 ani.
  2. Agresiune pasivă – în loc să spui ce te deranjează faci tot posibilul să îți enervezi partenerul, prin diferite tehnici manipulatoare, ca de abia apoi să îi poți scoate ochii ”justificat”. Prin acest lucru nu faci decât să arăți că ai probleme în comunicare. Dacă vrei ceva de la partenerul tău, pur și simplu spune-i, dar nu îl face să se simtă obligat. Dacă te iubește o va face fără să îi ceri tu!
  3. Relația ca o pușcărie – dacă te apuci să îi spui partenerului tău ”că nu poți fi într-o relație cu cineva care nu știe să îți arate afecțiune”, asta înseamnă șantaj emoțional. Nu este normal să îți șantajezi partenerul ca să se schimbe! Când l-ai luat erai conștient/ă de defectele sale, nu trebuie să- îi șantajezi ca să ie ca tine. Este normal să te superi pe omul de lângă tine, din când în când, e normal. Poți să iubești pe cineva, dar să ai momente când nu îi placi. Tot ce trebuie să faci este să îi spui!                                                                       banner compatibilitate
  4. Nu da vina pe partener pentru ceea ce simți TU – dacă ai avut o zi proastă, nu te răzbuna pe partener! Dacă și-a făcut alte planuri fără tine, pentru că nu i-i răspuns la telefon sau pentru că erai distras/ă de alte lucruri, asta nu însemnă că trebuia să știe dinainte ce vroiai tu!Nu e telepat, nu ave de unde să știe! Dând vina pe partener, nu arătăm decât că suntem extrem  de egoiști și ne gândim doar la noi. Dacă noi avem o zi proastă asta nu înseamnă că partenerul nu poate face și altceva fără noi.Dacă avem astfel de pretenții creăm un precedent și, astfel, apar tendințele de co-dependență. Chiar dacă suntem împreună, putem face și singuri alte lucruri, nu trebuie să fi lipiți unul de celălalt! Dacă partenerul vrea să îți fie alături, nu îl obliga, lasă-l pe el să vină la tine!
  5. Gelozia afectuoasă – acest lucru se întâmplă atunci când partenerul tău vorbește cu altcineva în public sau la telefon, de exemplu. Ție îți sare ”țandăra” pentru că nu ești tu cel/cea băgat/ă în seamă. Acest tip de comportament duce la verificare telefonului, mailurilor, mesajelor, urmărire. Într-un sigur cuvânt: paranoia! Gelozia în exces nu e o formă de iubire! Doar înseamnă că nu ai încredere în partener, ceea ce înseamnă că poate nu ai de ce să fii cu acea persoană sau tu ești cel care are probleme. Dacă nu ai încredere în tine sau el, comunicați, dacă nu, poate nu aveți ce căuta împreună!
  6. Cadourile – discuțiile sunt o modalitate sănătoasă de a rezolva problemele apărute în relația voastră. Dacă eviți aceste discuții și în loc, te apuci să cumperi flori sau orice alt cadou vei stabili un precedent în relație. Astfel, de câte ori veți avea o problemă, o veți masca cu cadouri, indiferent de partener. Problema nu va fi rezolvată, unul se va  simți ca un bancomat, iar celălalt va fi frustrat că nu a avut cu cine să rezolve problema. Știu, mă repet: COMUNICAȚI! Fără încredere, respect și comunicare nu veți putea avea o relație  fericită! Nu veți putea avea o relație!

Alexandra Dănciulescu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!