Ronde.ro

5 caracteristici ale unui prieten adevărat

Duminică, 02.iul..2017 00:00 Comunicare si relatii, Psihologie Lasă un răspuns 1 vizualizari

Fiecare dintre noi, la un moment dat, a avut un prieten extrem de bun din copilărie. La un moment dat, am făcut totul pentru acel prieten, poate chiar am sacrificat câte ceva; dar, din păcate, ne-am dat seama destul de târziu că acel ”prieten” nu era un prieten în adevăratul sens al cuvântului.

De-a lungul vieții, ne tot lovim de acești ”prieteni adevărați” până când ajungem la o vârstă la care ne dăm seama, dacă într-adevăr aceștia ne sunt sau nu prieteni.

Am avut 2 prietene foarte bune, din clasa a II-a și zic am avut, pentru că mi-am dat seama ce ”importantă” eram pentru ele. Am realizat târziu, că ceea ce numeam eu prietenie, de fapt era o relație în care le făceam pe ele să se simtă bine, le ajutam să fie în centrul atenției ( nu că mi-aș fi dorit să fiu eu), le ofeream umărul să se plângă, dar reciproca nu era valabilă.

Am realizat că 20 și ceva de ani de prietenie nu au contat, pentru că atâta timp cât nu le era lor bine, restul nu avea nici o importanță. Am realizat acest lucru cu multă durere la momentul respectiv, cu frustrare că mi-am pierdut timpul cu niște oameni pentru care nici nu existam, dar am și descoperit ce înseamnă un prieten adevărat.

Evident că nu învățăm din prima diferența dintre oamenii care ne sunt prieteni și cei care ne invidiază, sau care au un anumit motiv pentru care se împrietenesc cu noi. De cele mai multe ori ”ne ardem” destul de des când vine vorba de prieteni, dar învățăm.

Și ceea ce am învățat eu, este că există anumite caracterisitici la care trebuie să fii atent atunci când îți alegi prietenii.

5 Calități ale unui prieten adevărat

  1. Un prieten adevărat nu vrea să fie ca tine sau să îți ia ceea ce este al tău – am pierdut un prieten când am realizat că vroia tot ceea ce aveam eu: de la haine până la iubit. Logic nu pot să o numesc prietenă, dar la momentul respectiv asta era pentru mine. La început am crezut că mi se pare, până când am realizat că mă chinuiam degeaba. Era pur și simplu invidioasă pe mine, fără nici un motiv. I se părea că viața mea este mai bună decât a ei.
  2. Un prieten adevărat nu te face să te simți ”prost” – indiferent că ai o problemă, o zi proastă sau pur și simplu ești fericit, întâlnirea cu un prieten ar trebui să îți ridice moralul sau să vezi că acel om se bucură pentru tine. În momentul în care încerci să explici problema dar vezi că nimeni nu te ascultă, sau încerci să îi împărtășești o bucurie și te face să te simți vinovat pentru acea bucurie, clar nu îți este prieten. Un prieten adevărat este alături de tine și la bine și la greu. Trebuie să ne susținem reciproc, nu să ne lovim.
  3. Prietenii își fac timp pentru tine – dacă de câte ori trebuie să te vezi cu cineva suni și anulezi, la un moment dat încrederea în persoana respectivă se destramă. Am rupt o relație de prietenie tocmai din acest considerent. Mă suna să ne vedem, fixam ora și locul, iar când se apropia momentul întâlnirii ori nu mai răspundea la telefon, ori își punea prietenul să mă sune și să îmi spună că îi este rău. Când acest lucru se întâmplă o dată sau de 2 ori, mai e cum mai e; dar când se întâmplă de fiecare dată, parcă este pierdere de timp și energie.
  4. Poți conta pe un prieten adevărat – în general, atunci când îți este bine ai o grămadă de ”prieteni” pe lângă tine, dar cum s-a schimbat situația, brusc și dintr-odată toți acești prieteni dispar. Lăsăm la o parte faptul că nu vrei nimic de la ei decât susținere morală, să fie pur și simplu alături de tine. Poate ai nevoie să vorbești cu cineva, să te sfătui, să ceri o părere, orice, și brusc nu mai au timp pentru tine, dar te înțeleg, ”vorbim mai târziu, că acum nu pot”, și evident, nici că mai auzi de ei vreodată. Există posibilitatea să nu mai aibă nevoie de tine, și atunci, clar nu mai ai ce căuta în viața lor, dacă nu mai poți să îi ajuți.
  5. Dacă uită de tine, sigur nu îți este prieten – în orice relație încrederea este primordială, dacă nu există acest lucru nu există relația. Dacă în momentul în care vă întâlniți acordă mai multă atenție unor străini decât ție atunci ar fi cazul să rupi relația. Clar nu ești important pentru omul respectiv. Dacă a și uitat că te-ai văzut cu el sau ea cu o seară în urmă, fugi mâncând pământul. Nu dă doi bani pe tine ca om!

Cu un prieten adevărat poți vorbi despre orice, indiferent cât de insignifiant este lucrul acela. Cu un prieten adevărat nu trebuie să te vezi în fiecare zi, poți vorbi la telefon o dată pe an și să îți dai seama că totul a rămas la fel de important în relația voastră. Un prieten adevărat poate să nu fie alături de tine în fiecare zi, dar atunci când ai probleme să sară în ajutorul tău.

Asta înseamnă prietenie adevărată! Un om care îți este prieten doar pentru că are nevoie de tine sau pentru că poate câștiga ceva de pe urma ta, clar nu îți este prieten.

Alexandra Dănciulescu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!