azk.ro -cosmetice profesionale pentru saloane

12 pași care duc spre iertare

Marți, 23.Mai.2017 00:00 Comunicare si relatii, Psihologie Lasă un răspuns 1 vizualizari

Biblia (Matei 6:15) spune ” dacă iertați oamenilor greșelile lor, și Tatăl vostru cel ceresc  vă va ierta greșelile voastre”. Evident, ceea ce alegem să înțelegem sau să facem cu acest verset este la latitudinea noastră, dar în momentul în care ierți pe cineva care ți-a greșit vei vedea că ți se ridică o piatră de pe inimă, că vei fi mai ușor și că vei putea iubi cu adevărat.

În momentul în care nu ierți o persoană, îi permiți acesteia să aibă putere asupra ta, metaforic  vorbind. Vei fi înconjurat numai de  supărare, mânie și resentimente.

Nu te interesează de celălalt ci de tine. Știu că îmi vei zice că nu ai cum ”să îl ierți pentru că ți-a greșit”. De acord, dar ceea ce nu înțelegi este că el ți-a greșit, nu tu.  Tocmai de accea trebuie să îl ierți, pentru că că soarta lui este numai a lui, cum decide el să își trăiască viața nu te interesează pe tine.

Pe tine trebuie să te intereseze de tine și atât. Plus că, să ierți este foarte ușor, trebuie să ierți doar o dată, pe când să urăști sau să fii mânios pe cineva trebuie să o faci în fiecare zi.

Ar trebui să ne gândim la cât timp și energie ne mănâncă aceste sentimente negative , și să luăm în considerare faptul că și noi la rândul nostru am greșit măcar o dată, cuiva.

Există 3 tipuri de iertare:

 • Iertarea celui care avem impresia că ne-a greșit
 • Iertarea pe care o cerem celor cărora le-am greșit noi
 • Și atunci cânt trebuie să te ierți pe tine însuți pentru că ți-ai făcut rău.

12 pași pe calea iertării

 1. Responsabilitatea – adică trebuie să îți asumi responsabilitatea sentimentelor tale, nu neapărat asupra situației. Pentru a ierta, trebuie să recunoști că emoțiile sunt ale tale și să încetezi să dai vina pe alții pentru ceea ce simți tu.
 2. Acceptare – trecutul este trecut, nu îl poți schimba. Asta nu înseamnă că uiți ci pur și simplu accepți și mergi mai departe.
 3. Separarea – unul din cei mai importanți pași spre a ierta, este să separi persoana de act în sine. Există multe fapte care nu pot fi iertate ( omor, viol), dar poți separa persoana care a comis fapta de faptă. Concentrează-te pe a ierta persoana, nu pe ceea ce a făcut persoana.
 4. Eliberarea – emoțiile negative ne afectează calitatea vieții. Am observat că cea mai bună eliberare, în astfel de situații este să urli cât te țin plămânii. Știu că pare ciudat, dar orice acivitate care necesită un minim de efort te eliberează fizic de stres, frică, vină sau orice sentiment negativ pe care îl poți avea.
 5. Înțelegere– pune-te în locul persoanei respective, vezi dacă îl poți înțelege. Fiecare face ceea ce poate din punctul său de vedere și cunoaștere.
 6. Karma – este un subiect complex și destul de greu de ”digerat”. Dintr-o perspectivă vedică, totul este rezultatul karmei. Astfel că, tot ceea ce ți se întâmplă este rezultatul acțiunilor trecute. Totul se întoarce în viață!
 7. Oportunitate – orice experiență sau situație, reprezintă o oportunitate de a evolua spiritual și de a învăța ceva. Dacă vezi numai probleme vei trece cu vederea faptul că acestea sunt de fapt, oportunități.
 8. Meditație – te ajută să vezi mai mult decât problema și îți oferă un tărâm al posibilităților, îți oferă o altă perspectivă.meditația îți oferă claritate și îți deschide inima.
 9. Iartă ș uită – dacă poți face acest lucru, este extraordinar. Dacă însă, nu poți uita învață din această experiență.
 10. Împărtășește – dacă situația implică și o altă persoană, împărtășește-ți sentimentele, doar dacă și persoana respectivă este pregătită. Dacă nu poți avea o discuție, scrie o scrisoare persoanei respective, nici măcar nu trbuie să o trimiți.
 11. Realizare – dacă ai mai trecut prin astfel de experiențe, cel mai bine este să previi pentrua nu mai trece prin aceste situații. Cu cât realizezi mai repede că treci prin aceste situații, cu atât nu vei mai avea ce să ierți în viitor.
 12. Libertate – nu evita sentimentele negative, înfruntă-le. Nu este ușor, dar atunci când îți vei aduce aminte de acea persoană și situație, fără ranchiună, de abia atunci vei fi liber.

Alexandra  Dănciulescu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *