De ce nu se produce nici o schimbare, deși faci sport în mod constant?
Te trezești dimineața, faci sport, mănânci relativ sănătos, și totuși, nu se întâmplă nimic. Te gândești că trebuie să perseverezi, ca atare încerci. Problema este că în loc să te simți mai bine, te simți mai rău. Te doare tot corpul, te simți greoi, și culmea, nici nu devii mai puternic.
Din păcate, aceste lucruri te frustrează și la un moment dat te vei opri, fără să știi de ce ți s-a întâmplat tocmai ție.
Întotdeauna există o soluție, dar trebuie să știi care sunt motivele frustrării tale.
4 motive pentru care sportul nu te ajută să devii mai puternic
- Postura greșită – atunci când stai jos în mod constant, mai ales dacă nu ai postura corectă, anumiți mușchi lucrează mai mult pentru a susține greutatea scheletului; în timp ce alții nu lucrează deloc. Astfel, apare asimetria fizică. Dacă de exemplu, stai cu capul aplecat înainte, mușchii din spatele capului trebuie să lucreze foarte greu pentru a susține această postură. Astfel, sunt supra-solicitați, obosesc și de aici durerea, care poate deveni cronică. Ceea ce poți face este: să menții o postură corectă, să fii conștient de acest lucru indiferent de ceea ce faci. Cel mai bine ar fi să vorbești cu un instructor de Pilates sau Yoga, care să te evalueze și să îți ofere exerciții fizice strict pentru nevoile tale.
- Lacrimi în timpul exercițiilor fizice – atunci când ne forțăm prea mult, apar lacrimile, pe care de cele mai multe ori le ignorăm. În mintea noastră cu cât lucrăm mai mult cu atât e mai bine. Ideea este că nu trebuie să suferi ca să fii în formă. Tu îți obosești organismul, care în timp nu va mai da randamentul scontat. Dacă de exemplu, ți-ai scrântit glezna dar tu continui să o forțezi, mai mult ca sigur vei ajunge la spital cu ceva mult mai grav. Trebuie să învățăm să lucrăm cu cap. Rezistența se capătă în timp și nu dacă faci exerciții în mod agresiv.
- Acidul lactic se adună în mușchii care sunt suprasolicitați – atunci când lucrăm numai anumite grupe de mușchi, sau mai bine zis supra-solicităm aceste grupe de mușchi, atunci se adună acidul lactic. Acesta duce la dureri musculare și ne împiedică să căpătăm rezistență. Cel mai bine este să lucrăm cu tot corpul, nu doar anumiți mușchi.
- Ai inflamații sistemice de la alimente – inflamația reprezintă cauza majoră a bolilor cronice, și a durerilor de încheieturi. Cei 5 Călăreți ai Apocalipsei, în acest caz, sunt: zahărul și carbohidrații ( nivelul insulinei crește și este urmat de o scădere a glucozei din sânge), alimente la care ești sensibil ( acestea cauzează un răspuns al sistemului imunitar ducând la inflamație), prea multe toxine, prea puțină grăsime bună ( iei prea mult Omega-6, dar prea puțin din omega anti-inflamatorie), prea multă proteină animală ( toată lumea ne învață că pentru a avea mușchi și pentru a slăbi trebuie să mâncăm multe proteine). Excesul de proteine duce la inflamații. Ceea ce înseamnă că trebuie să mâncăm alimente neprocesate, legume, în special cele verzi.
Și dacă tot nu te-am convins, ține un jurnal în care să scrii tot ceea ce mănânci în fiecare zi. După o săptămână, citește-l și vezi dacă ți se pare totul OK, sau ești dispus să faci o schimbare.
Alexandra Dănciulescu