Ronde.ro

Cum s-au născut operele lui Lev Tolstoi

Miercuri, 13.sept..2017 00:00 Culturalis Lasă un răspuns 1 vizualizari

S-a născut în septembrie 1828, într-o familie de aristocrați, în Rusia.  Lev Nikolayevich Tolstoi este considerat a fi unul din cei mai mari scriitori ai tuturor timpurilor. Lev Tolstoi a fost un mastru al ficțiunii realiste, filozof, eseist, dramaturg  și reformator în educație; ba chiar, a inflențat anumite personalități ale timpului său.

 Câteva din cele mai importante lucrări ale  sale sunt Război și Pace ( scrisă și publicată de-a lungul a șase ani), Anna Karenina și Moartea lui Ivan Ilici.

Lev Tolstoi a fost un geniu, dar și un perfecționist, lucrările sale nu reprezintă doar artă ci și frânturi de viață.

 Nu a avut o tinerețe liniștită, ba dimpotrivă. S-a înscris la Universitatea din Kazan, dar nu a terminat-o niciodată. A încercat să se integreze în societatea de atunci, devenind un mare amator de jocuri de noroc, băutură și plăceri carnale.

Ducând o astfel de viață, la vremea respectivă, nu ar fi avut un final fericit. De aceea, atunci când s-a trezit în spital ( deoarece contractase una sau mai multe boli venerice) a decis să își îmbunătățească viața, să devină autodidact și să își dezvolte moșia.

În ciuda eforturilor de a-și schimba obiceiurile, de abia în 1851 când s-a înrolat în armată alături de fratele său Nikolai, a reușit să își „regleze” obiceiurile.

Tolstoi a fost obsedat de auto-educare, de auto-depășire aș putea spune chiar dependent de aceste lucruri. Și-a ghidat viața după cele 13 virtuți din autobiografia lui Benjamin Franklin. Astfel, și-a creat un set de reguli după care își trăia viața. În 1847 a început să țină un jurnal experimental, destul de drastic, auto-analizându-se . Datorită acestui jurnal, pe care l-a ținut pe tot parcursul vieții sale, a putut să își scrie opera.

A fost un om profund spiritual, care a căutat să raționalizeze existența, a încercat să îmbine religia, spiritualitatea și realitatea vieții. Acest lucru este vizibil în toate lucrările sale, și în toate ne lovim de neputința umană de a face față normelor societății.

Reguli pentru viață, prin care Lev Tolstoi a încercat să își pună ordine în viață. Unele dintre aceste reguli se pot aplica și în zilele noastre, altele, în schimb, nu mai sunt  de actualitate.

Regulile de viață ale lui Lev Tolstoi

  1. Trezește-te la 5 dimineața
  2. Mergi la culcare, nu mai târziu de ora 10 seara
  3. Siesta nu trebuie să țină mai mult de 2 ore.
  4. Mănâncă moderat și evită dulciurile
  5. Plimbă-te timp de o oră în fiecare zi
  6. Mergi la bordel doar de 2 ori pe lună
  7. Iubește-i pe cei cărora le poți fi de folos
  8. Nu ține seama de părerile publicului dacă acestea nu se bazează pe rațiune
  9. Nu face mai multe lucruri în același timp
  10. Nu-i permite minții tale să rătăcească în visări decât dacă este necesar
  11. Nu-ți afișa emoțiile
  12. Fă fapte bune fără a fi ostentaiv
  13. Ține-te departe de femei
  14. Reprimă-ți dorințele prin muncă asiduă
  15. Ajută-i pe cei nevoiași.

Evident este faptul că Tolstoi a dus o bătălie cu sine însuși, dominat fiind de instinctele primare pe care  a încercat cu tot dinadinsul să le reprime. Nu vom ști niciodată dacă acest lucru i-a reușit, cert este că datorită sau din cauza acestor dorințe sau instincte, literatura și istoria au avut de beneficiat.

Alexandra Dănciulescu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!