Ronde.ro

Ce mai mănâncă lumea de Crăciun? Masa de sărbători în întreaga lume

Sâmbătă, 24.dec..2016 00:00 Nutritie, Sanatate Lasă un răspuns 1 vizualizari
  • Belgia

Din masa de Ajun a belgienilor nu trebuie să lipsească fructele de mare și friptura de Curcan, ca și o prăjitură specială, umplută cu cremă și denumită “butucul lui Crăciun”. În dimineața zilei de Crăciun, copiii se pot delecta cu o altă prăjitură delicioasă, numită “Cougnolle” și care are forma unui copil înfășat, amintind astfel nașterea pruncului Iisus.

  • Brazilia

Moș Crăciun este numit, în Țara Cafelei, “Papai Noel” și în ziua de 25 decembrie, oamenii ies pe străzi, îmbrăcați de sărbătoare, râzând și chefuind, mai ceva ca la tradiționalele carnavaluri. De pe masa oricărui om, indiferent cât e de sărac, nu trebuie să lipsească puiul fript cu garnitură de orez, motiv pentru marii magnați brazilieni distribuie, în ajunul zilei de Crăciun, mari cantități de mâncare în cartierele sărace.

  • Chile

Aducătorul de daruri pentru copii, în această țară sud-americană, se numește Viejo Pascuero, iar el nu vine într-o sanie trasă de reni, ci dintr-o șaretă la care sunt înhămate șase lame! Masa de Crăciun mai este denumită și “Masa Cocoșului”, fiindcă din nicio familie nu trebuie să lipsească “azuela de ave”, o supă de cocoș cu cartofi dulci, ceapă și porumb, precum și friptura de cocoș.

  • Finlanda

Tradițiile acestei țări pretind că Moș Crăciun locuiește chiar în nordul Finlandei, într-o localitate de lîngă Cercul Polar de Nord numită Korvatunturi. De altfel, aici s-a amenajat, în urmă cu câteva decenii, un frumos parc de distracții numit “Țara lui Moș Crăciun”. În cinstea marii sărbători, oamenii fac curățenie generală prin case și își cumpără haine noi, pentru ca Crăciunul să îi prindă “curați și înnoiți”. Dimineața de Crăciun îi așteaptă pe copiii finlandezi cu o delicioasă prăcintă de prune. La prânz, conform unei alte tradiții, locuitorii de pe tot teritoriul finlandez ascultă transmisiunea radio a discursului “Pace de Crăciun”, ținut de primarul orașului Turku. Tot în această zi, multe familii obișnuiesc să aducă omagii rudelor și prietenilor dispăruți, aprinzând lumânări și candele la mormintele lor.

ce-mai-mananca-lumea-de-craciun-masa-de-sarbatori-in-intreaga-lume-2

  • Germania

Nemții se numără printre cei mai talentați “decoratori” ai pomului de Crăciun și, inventivi cum îi știm, nu-i de mirare că în Ajunul sărbătorii, casele lor sunt împodobite cu zeci de beculețe, globuri și bibelouri. Cu o lună înainte de Crăciun, la loc de cinste se așează pe masa festivă așa-numita “Adventskranz”’ – un sfeșnic special, în formă de floare, cu patru frunze făcute din bronz, urmând ca în fiecare săptămână, până la 25 decembrie, să se aprindă o lumânare din sfeșnic. Moș Crăciun – “Der Weihnachtsmann” – aranjează cadourile sub brad și cel mai vârstnic membru al familiei trebuie să sune dintr-un clopoțel, invitându-i pe toți să vină, să-și ia darul.

  • Polonia

“Wesolych Swiat! Bozego Narodzenia!” (“Crăciun fericit și Sărbători îmbelșugate”)  – iată urările pe care polonezii și le adresează, în mod tradițional, cu prilejul Crăciunului. Există obiceiul ca în jurul mesei de Ajun (“Wigilia”), familiile să fie reunite și toate certurile și disensiunile să fie uitate. Odinioară, masa nu se servea decât după ce primul gospodar al familiei vedea apărând prima stea pe cer – “Gwiazdka”. Pe post de “aperitiv”, polonezii mănâncă o lipie rotundă, numită oplatek, din care toți membrii familiei trebuie să rupă simultan o bucățică, pentru a fi mereu uniți.

  • Rusia

Unii ruși sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie, dar majoritatea lor, care păstrează încă vechiul calendar, “Iulian”,  celebrează Nașterea Domnului pe 7 ianuarie. De pe masa festivă nu trebuie să lipsească “găluștele cu carne” și tradiționala vodcă.

  • Scoția

Grefat pe locul unei vechi sărbători păgâne – “Hogmanay”, Crăciunul reprezintă, chiar și pentru zgârciții scoțieni, un excelent prilej de a face daruri celor dragi și de a se bucura împreună cu ei. Cu toate acestea, timp de multe secole, din cauza disensiunilor dintre atotputernica Biserică Presbiteriană și Biserica Catolică, Crăciunul nu a fost sărbători ca zi de naștere a Mântuitorului. Mai mult, până în primii ani ai secolului XX, aceasta a fost o zi lucrătoare!

  • Suedia

Pentru suedezi, Ajunul de Crăciun este cea mai importantă zi a Sărbătorilor de iarnă. Gospodinele gătesc plăcinte cu carne de hering, fasole roșie și frigărui și toată lumea merge la biserică, în ziua de Crăciun.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!