Top 6 caracteristici ale persoanelor cu o stimă de sine scăzută

Foarte mulţi oameni au o stimă de sine scăzută. O imagine de sine sărăcăcioasă şi lipsa încrederii în sine conduc la concentrarea minţii doar pe frici.
Care sunt caracteristicile care te dau de gol că mai ai de lucrat la capitolul stimă de sine?
Acestea sunt câteva caracteristici pe care ar trebui să le verifici dacă le ai şi tu, iar dacă le ai, să iei măsuri în corectarea lor:
- Incapacitatea de a lua decizii.
Persoana care este caracterizată de o stimă de sine redusă are foarte adesea dificultăţi în luarea deciziilor atât pentru ea cât şi pentru cei din jurul lor. Îi găseşti foarte rar într-o poziţie managerială sau de supervizor deoarece le lipseşte abilitatea să ia decizii bune într-un timp determinat.
- Foarte multă ruşine.
O stimă de sine scăzută este cauza pentru care o persoană este foarte ruşinoasă. Le este ruşine pentru că nu caută o soluţie sau nu acţionează într-un mod în care ei cred că ceilalţi se aşteaptă ca ei să o facă.
- Dorinţa de a fi perfect.
Unul dintre cele mai importante semne ale lipsei încrederii în sine îl reprezintă dorinţa de a fi perfect.Marea majoritate a perfecţioniştilor îşi doresc să fie aşa deoarece ei cred că, fiind perfect, ceilalţi îi vor plăcea mai mult.
- Inabilitatea de a accepta critica.
Lipsa încrederii în sine face ca persoanele cu stimă de sine scăzută să nu poată accepta refuzul sau critica. Când apar astfel de circumstanţe, persoanele cu stimă de sine redusă se retrag sau devin depresive.
- În majoritatea timpului, pesimişti sau critici.
Pentru a-şi proteja sentimentele, persoanele cu stimă de sine redusă devin extrem de critice, în special cu cei apropiaţi. Ei sunt adesea pesimişti şi foarte rar pot vedea partea pozitivă dintr-o situaţie.
- Se îngrijorează pentru viitor.
Persoanele cu stimă de sine redusă se îngrijorează constant pentru viitor, despre ceea ce s-ar putea întâmpla. Ei găsesc dificil să trăiască în prezent şi au o frică majoră în legătură cu lucrurile rele ce pot să apară.
Încrederea de sine este un aspect foarte important al personalităţii noastre şi uneori joacă un rol principal în modul în care ne afirmăm în societate. Chiar dacă nu avem de-a face cu persoane care ne judecă sau persoane superficiale, uneori, o stimă scăzută de sine poate transmite mesajul că nu suntem capabili să avem grijă de noi înşine şi că trebuie mereu să căutăm confirmări şi suport în cei din jurul nostru.
Ce putem face pentru a remedia un caracter cu o stimă scăzută de sine?
În primul rând trebuie să conştientizăm cu ce temeri ne luptăm şi să încercăm cu ajutorul unui prieten să ne concentrăm o vreme asupra calităţilor noastre şi să le fructificăm. Dacă această soluţie nu funcţionează atunci în mod cert trebuie să apelăm la un profesionist pentru a căpăta mai multă încredere în sine.
Mihaela Popa