Ronde.ro

Legătura dintre nivelul spiritual şi alimentaţia pe care o alegem fiecare din...

Luni, 05.oct..2015 10:35 Diete, Sanatate Lasă un răspuns 1 vizualizari

Trăim cu toţii într-o lume din ce în ce mai complexă, care pe măsura dezvoltării tehnico-ştiinţifice ne provoacă din ce în ce mai mult.

De aceea fiecare dintre noi trebuie să-şi orienteze capacitatea de a rezolva lucrurile în sensul unei spiritualizări a propriei existenţe, pentru a putea înţelege modul în care el însuşi, ca individ, interacţionează cu mediul înconjurător şi deci cu viaţa.

Legatura dintre nivelul spiritual si alimentatia pe care o alegem fiecare dintre noi - III 2

Cum înţelegem noţiunea de echilibru?

În domeniul alimentaţiei avem o panoplie întreagă de posibilităţi cu care ne putem ajuta să fim sănătoşi, ducînd un regim de viaţă relativ echilibrat. Aici este necesar să fac o menţiune asupra noţiunii de echilibru, deoarece am observat de-a lungul anilor că foarte mulţi oameni înţeleg greşit acest concept al echilibrului. Echilibru nu înseamnă neapărat, ca şi atunci cînd vorbim despre cele două talere ale unei balanţe, ca acestea să fie permanent la acelaşi nivel. Echilibru semnifică o stare alternativă de plus şi minus, evident manifestate cam în acelaşi ritm, aceeaşi măsură. Din acest punct de vedere putem vorbi despre alternanţe ale unei diete alimentare sau chiar al modului în care ne hrănim.

Există trei categorii de oameni, fiecare cu modul său de alimentaţie

Omul slab evoluat a cam dispărut din civilizaţia umană datorită gradului ridicat de tehnologizare şi a răspândirii educaţiei şi modelării individului în societate, din acest motiv nu vom lua în calcul acest tip de om. Vom comenta începând cu cel de-al doilea tip de om, cel în care există în diferite proporţii amestecul de calităţi şi defecte. Dacă ne raportăm la structura fiinţei umane ca fiind alcătuită din trei părţi, întocmai ca şi Sfânta Treime, respectiv din rajas, tamas şi sattva ca părţi esoterice, atunci putem realiza o echivalenţă uşor de înţeles.

  • Corpul fizic este relaţionat cu latura rajas, pentru că fiind un corp cu 5 simţuri fizice acestea sunt tributare plăcerilor şi degradării organice în timp, mai ales că putem face referire şi la procesul degenerativ numit îmbătrînire. Sufletul, servit de către mental şi conştiinţă, îl echivalăm cu latura tamas, deoarece la mai toţi oamenii Pământului putem vedea că ei iubesc şi urăsc în acelaşi timp. Cum se spune în popor cu toţii avem prieteni şi duşmani, uneori mai mulţi prieteni şi mai puţini inamici, alteori invers. De aceea iubim şi urîm în diferite proporţii.
  • Latura sattva revine spiritului din noi care este impersonal, fiind o structură de energie individuală care alimentează energetic sufletul, conştiinţa, mentalul şi trupul fizic.

Dintr-o asemenea perspectivă avem o bogată gamă de elemente aşezate pe cele trei laturi, pe care o vom dezvolta prin exemple şi explicaţii în articolele următoare. Pentru acest articol să luăm în calcul un model al omului obişnuit, prezent mai pe toate meridianele lumii, adică omul mediu dezvoltat din punct de vedere mental, intelectual şi sufletesc.

Corpul fizic avînd caracteristici rajas este cît se poate de evident că necesită o atenţie sporită, atît din punct de vedere al sănătăţii, cît şi din punct de vedere alimentar. Noi ne permitem să introducem în el de trei ori pe zi alimente preparate prin foc, ce alterează deja structura naturală a acelui aliment.

Nu v-aţi întrebat de ce oamenii de acum 600- 700 de ani, chiar dacă mâncau carne uneori friptă, erau mai viguroşi şi mai rezistenţi?

Legatura dintre nivelul spiritual si alimentatia pe care o alegem fiecare dintre noi - III 3Şi noi mîncăm azi carne preparată în diferite feluri, dar vigoarea noastră este cu mult sub cea a oamenilor din secolele trecute. Corpul fizic este de natură rajas, amestec de plăcere şi durere, de anabolism şi catabolism, acestea două din urmă reprezentând cele două faze ale metabolismului. Organismul nostru depinde în mare măsură de modul în care ne alimentăm, iar funcţia digestivă este unul dintre aspectele ce determină în ce măsură, adică mai mult sau mai puţin, corpul este rajas în amestec cu ceva tamas. În cazul în care omul tamasic are o alimentaţie rajasică bazată 60%-70% pe produse din carne şi restul vegetale şi lactate, atunci vorbim despre un corp fizic rajasic ce va fi supus permanent dezechilibrelor aci do – bazice. Efectele fiind nu doar îmbătrânirea şi uzura prematură a organismului, ci şi apariţia la vârsta maturităţii, 40-45 de ani, a unor boli organice cauzate de alimente rajasice – categoria produselor din carne. Omul de tip tamasic şi care preferă în alimentaţia sa să consume 50% carne – 50% legume, fructe şi lactate, are şansa să ţină boala la distanţă, însă se va confrunta pe mai departe cu problema degradării şi uzurii organismului, ce va duce la îmbătrânire. Deci este foarte important să înţelegem cum trebuie să ne hrănim şi mai ales cu ce, pentru a reuşi să ne menţinem sănătatea şi vigoarea către o vârstă înaintată, astfel trăind mulţumiţi de noi înşine.

Mahatma


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!