Importanţa grăsimilor esenţiale pentru funcţionarea organismului şi creieru...

Auzim peste tot vorbindu-se de omega-3, însă mulţi dintre noi nu cunosc cu adevărat rolul grăsimilor esenţiale în corpul şi mintea noastră.
Care este rolul grăsimilor esenţiale în funcţionarea organismului nostru?
Ele au un rol primordial în formarea multor hormoni importanţi şi de neurotransmiţători pentru menţinerea unui IQ ridicat, ţinând cont că mare parte din creierul nostru este format din grăsimi esenţiale, restul fiind apă. Uleiurile de peşte şi vegetale care conţin omega-3, nu doar că sunt esenţiale pentru construcţia şi reconstrucţia creierului nostru, dar reprezintă şi o parte esenţială din ecuaţia fericirii. Stresul reduce foarte mult nivelurile serotoninei (hormonului fericirii) pe când grăsimile esenţiale împreună cu complexul vitaminelor B favorizează creşterea nivelurilor acestui hormon. De aici tragem concluzia că multe stări din planul psihic au la bază dereglări ale biochimiei corpului / creierului rezultate dintr-o nutriţie destul de săracă în nutrimentele necesare.
Cu cât nivelurile de grăsimi omega-3 din sânge sunt mai ridicate, cu atât vor fi şi nivelurile de serotonină. Acest lucru se întâmplă deoarece grăsimile omega-3 ajută la construcţia receptorilor, facilitând de asemenea şi procesul de recepţie. Aceşti acizi graşi esenţiali ajută la construcţia conexiunilor neuronale ale creierului nostru, precum şi a receptorilor pentru neurotransmiţători. Prin urmare, cu cât sunt mai multe grăsimi omega-3 în sânge, cu atât sunt mai multe şanse de a produce serotonină şi cu atât mai sensibili devenim la efectele ei. Diabeticii pot folosi cu încredere omega-3-6-9 pentru a-şi regla glicemia, tensiunea, activitatea pancreasului (prin “educarea” organismului să ardă grăsimi înaintea glucidelor, din arderi nerezultând deşeuri ca la arderea carbohidraţilor, astfel pancreasul se odihneşte, neavând nevoie să secrete insulină). Dacă adăugăm şi crom picolinat, insulino-rezistenţa va coborî. Un prim pas ca să fim în formă, înainte de toate trebuie echilibrată glicemia.
Proprietăţile acizilor graşi omega 3-6-9 în organism
Conform multor studii recente, acizii graşi esenţiali omega 3-6-9 (care au ca surse seminţele – categoria oleaginoase – algele marine şi orice aliment viu din care se poate extrage ulei prin presare la rece) mai au şi alte roluri benefice pentru organism şi echilibrarea biochimiei creierului:
- Reduc apetitul în mod natural dacă este luat înainte de masă, şi reduce cantitatea ingerată.
- Uleiul de luminiţa-nopţii (primula) reprezintă un tratament extrem de eficient împotriva depresiei şi iritabilităţii, durerii şi sensibilităţii sânilor, precum şi a retenţiei fluidelor, asociate toate cu sindromul premenstrual. Acest ulei e potenţat de vitaminele B6, Zinc şi Magneziu.
- Sunt necesare pentru sănătatea sexuală şi funcţionarea adecvată a prostatei.
- Îmbunătăţesc recepţia serotoninei.
- Reconstruiesc creierul, însă cu ajutorul complexului vitaminic B. Din grăsimi se produc receptori pentru neurotransmiţători, B-urile direcţionând enzimele care transformă grăsimile esenţiale în alte grăsimi esenţiale.
- Grăsimile esenţiale sunt convertite şi în prostaglandine de către aceste enzime dependente de vitamina B. Mai târziu, aceste enzime şi prostaglandinele vor favoriza producţia de serotonină şi de alţi neurotransmiţători cheie ai creierului. Tot ce avem de făcut este să asigurăm creierului toate piesele potrivite ale ecuaţiei.
- Tratamentul schizofreniei. Creierul e construit în mare parte din grăsimi esenţiale specializate. Membranele creierului se construiesc, apoi sunt distruse pentru a construi altele noi – acesta este un proces controlat parţial de metilare.
- Scad colesterolul total sangvin şi LDL-C cu densitate mică (care este extrem de eterogen!).
- Scad VLDL (atât prin inhibarea producţiei cât şi a secreţiei lor hepatice), scăzând implicit şi lipemia postprandială. Astfel riscul bolilor cardio-vasculare se reduce semnificativ la cei care aduc prin alimentaţie surse de acizi graşi AG Omega-3.
- Produc o creştere uşoară a HDL-C (colesterol “bun”);
- Au efect anti-trombotic, protector anti-embolic şi asupra hemostazei: reducerea moderată a vâscozităţii sangvine şi a agregării plachetare, prelungirea moderată a timpului de sângerare; scade producţia şi activitatea fibrinogenului;
- Reduc întinderea zonei de necroză cardiacă postinfarct recent;
- Scade rata aritmiilor cardiace;
- Sunt absolut necesari pentru dezvoltarea completă a creierului uman în timpul sarcinii şi în primii 2 ani de viaţă;
- DHA – omega 3 adică – este esenţial pentru dezvoltarea sistemului nervos, a retinei şi a sistemului imunitar al
copilului. Hrănirea cu lapte artificial determină un aport de acizi graşi AG Omega-3 redus sau nul, acest lapte fiind bogat în AG trans; practic nu există vreun substituent al laptelui matern, dacă mama a fost hrănită corect. Prin alăptarea la sân se vor da copilului AG esenţiali, care contribuie la creşterea rapidă a capacitaţilor intelectuale, a ţesuturilor corpului, aducându-se şi un aport suficient de anticorpi;
- Întârzie şi reduce apariţia simptomelor senilităţii prin blocarea generării de radicali liberi de natură lipidică. Grăsimile esenţiale sunt şi substanţe chimice de comunicare, mai ales prostaglandinele, care reprezintă produsele finale cele mai complexe ale transformării, de către organism, a grăsimilor esenţiale pe care le consumăm. Astfel, grăsimile EPA omega-3 şi AA omega-6 sau acidul arahidonic, derivat din acidul gammalinoleic (CLA) (cum ar fi uleiul de luminiţanopţii) s-au obţinut direct din plante, prezintă cel mai mare grad de interes. Aceste grăsimi pot influenţa şi expresia genelor – adică procesul prin care informaţia conţinută de o genă este folosită pentru a produce proteine care determină caracteristicile organismului respectiv. Concluzii Majoritatea problemelor de sănătate începând de la varsta de 25-30 de ani, vin din carenţa vitaminelor liposolubile (A, D, E, K, F), deoarece ele nu pot fi asimilate daca nu există acizi graşi esenţiali în alimentaţia noastră de zi cu zi. În afară de asta, multe vitamine hidrosolubile sunt dependente de asimilarea celor liposolubile pentru a putea interacţiona.
Rolurile mai sus menţionate sunt doar o parte din tot ce influenţează grăsimile omega în corpul nostru. În plus, e bine să avem grijă ce bem şi ce mâncăm pentru a nu se ivi în viaţa noastră probleme legate de sănătate.
Mihai Cioc