Ronde.ro

Există planete asemănătoare Pământului – III

Luni, 19.oct..2015 13:08 Spiritualitate si stiinta Lasă un răspuns 1 vizualizari

Nevoia omului de a crede că nu este singur în Univers, ca specie inteligentă, a devenit în ultima vreme o căutare febrilă concretizată în cele din urmă, graţie tehnologiei aerospaţiale, în răspunsuri obiective şi argumentate cu dovezi palpabile cel puţin din punct de vedere al datelor astronomice.

Exista planete asemanatoare Pamantului - III 2

Astfel de la un an la altul, telescoapele spaţiale şi tehnologia computerizată de înaltă fidelitate, au reuşit să aducă în atenţia opiniei publice date cu totul noi şi surprinzătoare, referitoare la existenţa altor planete aflate la distanţe considerabile faţă de sistemul nostru solar. Faptul că după aşa zisele declaraţii ale celor de la NASA, care afirmă că nicio altă planetă a sistemului nostru solar nu mai găzduieşte viaţă aşa cum este pe Pământ, poate determina căutarea formelor de viaţă inteligente, similare omului, undeva în cuprinsul galaxiei noastre. Deocamdată dovezi palpabile şi concrete că ar exista viaţă inteligentă şi fiinţe raţionale pe Marte sau Venus nu există, şi nici comunităţile esoterice şi ştiinţifice nonguvernamentale de oriunde din lume nu deţin vreo informaţie care să provină din arhivele NASA sau ale altor organisme similare. Ca urmare, echipe de cercetători dotaţi cu tehnologie de ultimă oră s-au decis să analizeze zona cosmică din vecinătatea sistemului solar pe o rază de aproximativ 1500 de ani lumină, pentru a identifica posibile alte planete asemănătoare Pământului ca parametri de găzduire a vieţii. În urma unor asemenea eforturi, cercetătorii de la diferite laboratoare din lume au identificat câteva sute de astfel de planete, despre unele din ele aţi citit în ultimele două articole.

Unde se află planeta Gliese 581g?

Acum vom comenta despre o altă planetă descoperită, aflată la 20 de ani lumină depărtare de noi, în constelaţia Balanţa, ce orbitează în jurul stelei Gliese. Planeta despre care vorbim a fost denumită Gliese 581g, deşi în acel sistem stelar au putut fi identificate fără niciun dubiu cel puţin şase planete. Asistăm deci în prezent la concretizarea unui vis al omenirii, acela de a şti că există planete ce pot fi locuite. De altfel Gliese 581g întruneşte după cum spuneam parametri foarte asemănători Pământului, ce pot găzdui forme de viaţă variate. Gliese 581g a fost descoperită în august 2009, când astrofizicienii de la Observatorul W.M. Keck din Hawaii au efectuat observaţiile de rigoare în zona stelei Gliese. Deşi cele şase planete descoperite au mărimi diferite, doar Gliese 581g a fost identificată a avea acei parametri similari Terrei, fiind aproximativ de 1,5 ori mai mare decât planeta noastră. Deci o dimensiune suficient de acceptabilă pentru a întruni condiţii de viaţă asemănătoare civilizaţiei umane. Deocamdată cercetătorii scrutează această zonă cosmică denumită Goldilocks – Zona de Aur, adică vecinătatea cosmică pe o rază de 1500 de ani lumină, pentru a mai descoperi şi alte planete ca Gliese 581g. Un detaliu oarecum surprinzător este acela că Gliese 581g se află chiar în mijlocul acestei zone Goldilocks, aşa după cum au demonstrat calculele efectuate de către astrofizicieni. Cu alte cuvinte se pare că tocmai această poziţie a planetei Gliese 581g, în mijlocul calculat matematic şi fizic al zonei respective, o face să aibă parametri atât de similari cu Pământul. Din punctul acesta de vedere ne-am putea pune întrebarea: dacă Terra găzduieşte viaţa sub forme atât de variate, oare se află în sistemul solar în mijlocul unei zonei cum se află Gliese 581g în Goldilocks? Este foarte posibil, mai ales că distanţa planetei faţă de steaua Gliese este oarecum asemănătoare ca raport cu distanţa dintre Pământ şi Soare, deci există un anumit raport care face ca viaţa şi apa să existe pe o planetă.

Se află apă pe planeta Gliese

Exista planete asemanatoare Pamantului - III 3Pe Gliese 581g există apă, aşa după cum astrofizicienii de la observatorul din Hawaii au reuşit să stabilească, prin cercetarea emisiilor de hidrogen şi oxigen ca elemente componente ce emit în spectrul de undă specific existenţei apei în Univers. Unul dintre membrii echipei de astrofizicieni ai observatorului hawaian, Steven Vogt, a declarat următoarele în legătură cu această epocală descoperire: „Având în vedere această predilecţie a vieţii, de a se dezvolta oriunde îi este permis, pot spune, ca o opinie personală, că şansele de a avea forme de viaţă pe această planetă sunt de 100%. Aşadar avem opinia unui om avizat în domeniu, care certifică fără dubii faptul că o planetă aflată la 20 de ani lumină de noi, pe care se află apă, este locuibilă. Desigur că fiind la o asemenea distanţă, observatorul a putut identifica doar existenţa ei şi a apei la suprafaţa sa prin analize spectroscopice, posibilitatea de a obţine imagini de la solul planetei încă nefiind posibilă cu tehnologia actuală. Dar următorii ani ne pot aduce noi descoperiri ştiinţifice, care să ne ajute să identificăm eventuale structuri de civilizaţie inteligentă, de maniera în care astronauţii se uită de la bordul navetelor spaţiale ce orbitează în jurul Terrei, prin telescopul de bord şi văd forfota oraşelor noastre.

Până acolo probabil nu mai este mult şi într-o zi întreaga omenire va sărbători des coperirea şi certificarea unei lumi umane, asemănătoare nouă, undeva la mai mulţi ani lumină, o civilizaţie cu care în sfârşit să ne putem identifica pe scara evoluţiei speciilor inteligente în Univers.

Contele Incappucciato


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!