Ronde.ro

Cum ne calculăm propriul nivel de conştiinţă? – II

Miercuri, 25.nov..2015 15:13 Meditatie Lasă un răspuns 1 vizualizari

În articolul trecut aţi putut vedea tabelul nivelelor de conştiinţă, pentru a vă face o idee despre propriul nivel de evoluţie. Am considerat că era necesar să introduc un asemenea tabel, având în vedere faptul că nu oricine îşi mai poate permite la ora actuală să cumpere o carte care şi aşa costă destul, aşa cum este cea tradusă şi tipărită la noi, scrisă de profesorul Hawkins.

Cum ne calculam propriul nivel de constiinta - II 2

Nivelele de conştiinţă ar trebui înţelese prin prisma propriului stil de viaţă

Fiecare individ trăieşte conform reacţiilor sale faţă de cei din jur şi faţă de ceea ce există în mediul înconjurător. Atitudinea, gândirea şi modul nostru de comportament pot fi identificate clar şi simplu dacă ne uităm în tabelul nivelelor de conştiinţă. Este necesar totuşi dacă ne analizăm personal să fim sinceri cu noi înşine atunci când realizăm analiza. Pentru că doar fiind sinceri cu noi înşine ne putem da seama pe ce nivel de evoluţie suntem. Şi ca să înţelegeţi mai bine, nivelul de conştiinţă reflectă tipul de comportament care este majoritar în viaţa de zi cu zi, aşa cum îl manifestăm, celelalte aspecte minore care însoţesc comportamentul fiind luate în calcul doar în mod auxiliar, deoarece ele reprezintă doar reacţii la situaţii de moment.

De ce reprezintă nivelele de conştiinţă cheia către eliberarea noastră?

Pentru că în funcţie de nivelul la care suntem, ne dăm seama dacă am făcut greşeli karmice sau vom înţelege ce avem de făcut pentru a putea urca încă o treaptă. Putem să identificăm propriul tip de comportament în raport cu nivelul de conştiinţă pe care ne aflăm.

Şi ca să avem o imagine clară şi simplă, să luăm un exemplu. Să admitem că analizăm o persoană, un domn care ar fiCum ne calculam propriul nivel de constiinta - II 3 de profesie profesor la o facultate, nu contează neapărat la ce materie. Profesorii în general au experienţe bogate în lucrul şi interacţiunea cu oamenii, deoarece până ajung la vârsta de pensionare au de-a face cu foarte multe generaţii care le trec prin mână cum se spune. Admitem mai departe că respectivul profesor este născut în zodia Leului şi asta îl face să fie oarecum mândru şi puţin orgolios în atitudinea lui faţă de studenţi. În general marea majoritate a profesorilor se situează pe un nivel de conştiinţă 300, care permite să se manifeste permisivitatea, îngăduinţa şi atitudinea de tip inspirativ. La acest nivel de 300 profesorul va fi în raport cu studenţii săi neutru dar şi disponibil, pentru că altfel nu ar putea să-şi ţină lecţiile în aula facultăţii respective.

Procesul prin care profesorul se raportează faţă de studenţi este cel al Intenţiei, adică el se străduieşte şi intenţionează să le explice celor prezenţi în aulă despre lecţia pe care o predă în ziua respectivă. Deci Intenţia profesorului este de a transmite un set de informaţii pe care studenţii apoi îl vor prelucra pentru a-şi însuşi noţiunile. Astfel profesorul este optimist faţă de el însuşi trăind cu ideea că elevii săi probabil vor trece clasa şi anul pentru că îi acordă lui atenţia cuvenită atunci când le predă materia. Dar să admitem în continuare că printre studenţii din clasă se află şi unii mai neastâmpăraţi sau puşi pe glume şi ironii, pentru că oricum se întâmplă şi asemenea chestiuni în prezent. Dacă aceşti studenţi provoacă o oarecare gălăgie în timpul orei, distrăgând atenţia celorlalţi colegi de la ceea ce predă profesorul, acesta va fi deranjat de atitudinea unor asemenea elevi. La un moment dat dacă respectivii adolescenţi continuă cu pertubarea orei, profesorul va intra într-o stare de iritare şi le va atrage atenţia. Dacă va face acest lucru, riscă să cadă temporar, ca reacţie, sub nivelul 200, undeva probabil pe la 180, considerându-se lezat de către atitudinea studenţilor gălăgioşi sau ironici. Deşi nivelul său general e de 300, profesorul se va coborî pentru câteva minute la nivelul de 180, simţindu- se lezat în mândria sa ca profesor.

Cum ne calculam propriul nivel de constiinta - II 4Dar dacă nu ar da curs unor asemenea manifestări ironice din partea acelor elevi, profesorul şi-ar păstra nivelul de 300, ba mai mult, dacă îşi va menţine calmul şi cu puţină concentrare ar putea urca temporar la nivelul 350, acceptând manifestarea acestor elevi ca fiind o prostioară ce nu merită luată în seamă. Astfel, profesorul printr-un mic efort personal urcând la nivelul de 350, îşi păstrează Disponibilitatea pentru toţi cei din clasă, având în sinea sa întreaga Compasiune pentru acei tineri care tulbură ora. Vedem astfel că deşi profesorul poate urca temporar la nivelul 350, nivelul lui general rămâne la 300, dar cu timpul, dacă va face efortul de a fi compasional şi va accepta asemenea comportamente ale elevilor, va reuşi să-şi stabilizeze nivelul general la 350 şi într-o zi în viitor, poate mai sus de atât.

Din contră, dacă ar da curs mereu personalităţii sale, considerându-se mereu lezat în forul său interior de asemenea atitudini în timpul orelor din partea unor elevi, riscă să coboare mai jos de 180, devenind răzbunător şi la sfârşitul anului şcolar îşi va lua revanşa într-un fel sau altul faţă de cei ce l-au deranjat mereu în timpul orelor de clasă. Însă dacă ar proceda aşa, ar coborî mai jos decât nivelul elevilor săi, devenind cu timpul dintr-un intelectual respectat, un om care ar putea fi marginalizat tocmai datorită nevoii sale de a se răzbuna. Dacă ar face eforturile de care spuneam, îşi va asigura cu certitudine un nivel chiar de 400 în viitor, trăind fericit că a putut transcende nişte nivele pentru care a meritat toată strădania.

Nivelul nostru de conştiinţă se reflectă în nivelul nostru spiritual şi modul în care reacţionăm zi de ziCum ne calculam propriul nivel de constiinta - II 5

Dincolo de un asemenea exemplu este necesar să ne dăm seama că aceste nivele de conştiinţă reflectă chiar nivelul nostru spiritual, şi că dacă vom analiza felul în care noi reacţionăm faţă de oamenii din jurul nostru şi faţă de circumstanţele vieţii, atunci avem posibilitatea ca prin astfel de repere ale nivelelor de conştiinţă să parcurgem într-o manieră mai uşoară calea evoluţiei spirituale, oferindu-ne această şansă de a ne elibera de ceea ce ne ţine în starea de materialitate şi ignoranţă. Asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm la bunurile noastre, ci că le putem folosi oricând având însă un grad de conştienţă mult mai ridicat. O asemenea stare de conştiinţă presupune să atingem măcar nivelul 350 de Acceptare, care ne pune în faţă Armonia ca perspectivă asupra vieţii şi ne oferă posibilitatea de a deveni Compasionali şi Iertători faţă de tot ceea ce ni se mai poate întâmpla neplăcut în viaţă. Şi în acest fel parcurgem Calea Eliberării noastre devenind fiinţe cu adevărat libere.


Un comentariu

  • elia says:

    Buna tuturor,
    … si dupa atata tam-tam nu am gasit efectiv, CUM ITI CALCULEZI NIVELUL de CUNOSTIINTA ????
    Häää ?????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!